Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Debeli četrtek v Sloveniji in po svetu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 24. 02. 2022 / 10:08
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.02.2024 / 08:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Debeli četrtek v Sloveniji in po svetu
Krhki flancati ali »angelska krila«, kot jih imenujejo na Poljskem. FOTO: Tatjana Splichal

Debeli četrtek v Sloveniji in po svetu

Danes je debeli ali tolsti četrtek, zadnji četrtek pred začetkom postnega časa in uvod v pustno rajanje.

Za vse, ki upoštevajo postno postavo, dnevi pred pepelnično sredo ponujajo še zadnjo priložnost za uživanje bogatih jedi, ki se jim v postnem času odpovejo, seveda pa je tudi v tem kratkem obdobju bolje paziti na zmernost. Debeli četrtek je tradicionalno namenjen uživanju bogatih zimskih jedi, ki so nekdaj predstavljale obilje kmečkih družin: med njimi so krvavice in klobase, kislo zelje in repa, »obogatena« z ocvirki, matevž, in različne slaščice – na ta dan se največkrat razveselimo krofov ali flancatov.

Pustni krofi. FOTO: Tatjana Splichal

Debeli četrtek obhajajo v številnih evropskih državah in na ta dan povsod pripravljajo in uživajo nekatere posebne tradicionalne jedi.

Na Poljskem debeli četrtek imenujejo »tłusty czwartek«. Ljudje na ta dan tradicionalno uživajo »pączki« (krofe) in »faworki« (flancate), ki jih imenujejo tudi »angelska krila«.

V Nemčiji je na debeli četrtek posebej veselo v Porenju, kjer obhajajo neuradni praznik »Weiberfastnacht« ali ženski karneval. Ta dan »oblast« tradicionalno prevzamejo ženske, običaj pa izhaja iz srednjega veka, ko so bile ženske na vseh področjih bolj ali manj podrejene moškim. Na debeli četrtek so gospodinjstvo in skrb za otroke prepustile moškim in se zabavale po svoje. V Porenju še danes na zadnji četrtek pred začetkom postnega časa na večini delovnih mest delo končajo pred poldnevom. Tudi Nemci imajo v tem obdobju na mizi najraje bogate pustne krofe.

Na grškem jedilniku je danes na žaru pečeno meso. FOTO: Pixabay

V Grčiji današnji dan imenujejo »Tsiknopempti« in je del tradicionalnih praznovanj »Apókries« (Απόκριες), obdobja grškega karnevala. Ime praznika bi lahko prevedli kot »smrdljivi«, »zogleneli« ali »dimljeni četrtek«, saj Grki na ta dan tradicionalno užijejo velike količine mesa, pečenega na žaru ali v pečici.

Tudi v sosednji Italiji danes obhajajo »Giovedì grasso« ali debeli četrtek, ki je po običajih precej podoben pustnemu torku (martedì grasso). V Benetkah so ga na prelomu v dvajseto stoletje zaznamovali z »maškarado, cvetno bitko na glavnem trgu, javno razsvetljavo in odprtjem loterije«.

Mona. FOTO: Wikipedia

V Španiji se današnje praznovanje imenuje »jueves lardero«, v katalonsko govorečih območjih pa »dijous gras«. V kraju Albacete v španski pokrajini Castille-La Mancha »jueves lardero« ali »Dia de la Mona« obhajajo z okroglim pecivom po imenu »mona«, ki ima v sredini kuhano jajce. V Aragonu tradicionalno pripravijo obrok s posebno klobaso iz Grausa, v Kataloniji pa običajno uživajo sladko ocvrto pecivo »bunyols« ali »buñuelos« in »botifarra d'ou«, klobaso iz svinjskega mesa in jajc.

Botifarra d'ou. FOTO: Wikimedia Commons

Debeli četrtek in pustne dobrote pri nas

Tudi v Sloveniji naj bi bila miza na debeli četrtek tradicionalno polna pustnih dobrot, spominjajo pri STA. Med slanimi jedmi so najznačilnejše že omenjene krvavice in pečenice s krompirjem in kuhano kislo repo ali zeljem, ričet s svinjskimi rebrci in kuhana svinjska glava ali rilec, med sladkimi pa krofi, flancati in miške.

V Cerknici na ta dan oblast prevzamejo Butalci. Tamkajšnji župan vodenje občine na debeli četrtek preda županu Butalskemu, mesto pa se v pustnem tednu spremeni v Butale - obljubljeno deželo, »kjer je vsak dan deželni praznik in v kateri ni davkov«.

Nalaganje
Nazaj na vrh