Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Dediščina komunizma še ni umrla'

Objava: 12. 02. 2009 / 11:27
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Dediščina komunizma še ni umrla'

Kot smo že poročali, so v Zagrebu ob dvajseti obletnici padca berlinskega zidu in deseti obletnici razglasitve kardinala Stepinca za blaženega zasedali kardinali in predsedniki trinajstih srednje- in vzhodnoevropskih škofovskih konferenc.

Po ugotovitvah vseh navzočih je obremenjujoča dediščina iz časov komunistične diktature v vzhodni Evropi tudi po padcu komunizma leta 1989 še vedno navzoča. Po njihovih izkušnjah je v družbah, ki jim je vladal komunistični režim, še vedno izredno težko javno in iskreno govoriti o dogajanjih tistega časa. 'Psihološko breme' tega obdobja še danes botruje polarizaciji družbe, sumničenja in sovraštvo pa zastrupljajo družbeno ozračje. Ravno zato je izrednega pomena, da 'mlajšim generacijam posredujemo zgodovinsko resnico. Pričevanja vere iz časov preganjanja naj ostanejo živa, saj prav vera lahko ozdravi rane, ki jih je ljudem in družbi zadal komunizem'.

Udeleženci so govorili tudi o izzivih, pred katere je v Evropi postavljena tudi Cerkev: globalizacija in njene posledice, vprašanja bioetike, migracija, zagotavljanje miru in vzpostavitev novega svetovnega reda. Posebno pozornost mora Cerkev posvetiti tudi zaščiti življenja, družini, ter zagotavljanju vzgoje in izobraževanja za otroke in mladostnike. Z vsemi močmi mora iskati dialog in se zavzemati za novo evangelizacijo ter za oživitev 'krščanskih korenin stare celine'.

Udeležencem konference je prek vatikanskega državnega tajnika kardinala Tarcisia Bertoneja pozdravno sporočilo poslal tudi papež Benedikt XVI. Zapisal je, da je bilo v času komunističnega režima resnično izredno težko in celo nevarno širiti Božjo besedo. Kljub temu se je marsikdo oprijel besed svetega Pavla in evangelij oznanjeval 'v ugodnih in neugodnih okoliščinah'. Mednje zagotovo lahko prištejemo tudi blaženega kardinala Stepinca.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh