Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Definicija družine

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 15. 10. 2014 / 11:37
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:17
Ustavi predvajanje Nalaganje

Definicija družine

Od prve izdaje SSKJ se je razlaga družine zelo spremenila. Preverili smo tudi definicijo družine v slovenski zakonodaji.

Prav zdaj, ko se sinodalni očetje pogovarjajo o družini, smo v Sloveniji pridobili novo izdajo Slovarja slovenskega knjižnega jezika in seveda preverili iztočnico družina. Od prve izdaje se je razlaga tega pojma zelo spremenila. Preverili smo tudi definicijo družine v slovenski zakonodaji.



Obe izdaji SSKJ

V SSKJ2 osnovna razlaga pravi, da je družina »skupnost enega ali obeh staršev z otrokom, otroki«, med primeri pa sta navedeni tudi »enostarševska« in »istospolna družina«, v podpomenu pa je družina navedena tudi kot »skupnost zakonskega ali zunajzakonskega partnerja in enega od staršev z otrokom, otroki«.

V prvi izdaji SSKJ je družina pojmovana kot »zakonski par z otroki ali brez njih«, v podpomenu so takratni avtorji slovarja družino razumeli tudi kot enega od zakoncev z otroki. Pri obeh razlagah pa so primeri rabe besede isti, v novi izdaji je dodan le eden: »hčerki iz prejšnjega zakona sta sprejeli očetovo novo družino«.

Nova razlaga torej ne predvideva nujno sklenjene zakonske zveze, obvezni člani družine pa so postali otroci, saj je po navedbi iz prve izdaje družina lahko bila brez njih. Zanimiva je tudi sprememba glede pojma načrtovanje družin: v prvi izdaji je ta omenjen šele v terminološkem gnezdu, medtem ko je pri novi že na koncu razlage osnovnega pomena, torej v vidnejšem polju.

V terminološkem gnezdu je obakrat navedena tudi sveta družina, v kateri so Jezus, Marija in sv. Jožef z oznako rel. kar pomeni religija, zlasti rimskokatoliška. Tik za tem sledi "sociološki" pojem nepopolna družina z razlago, da v njej manjka eden od staršev. V novi izdaji je to izpuščeno.

Pravni pomen družine v Sloveniji

Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih družino definira kot življenjsko »skupnost staršev in otrok, ki zaradi koristi otrok uživa posebno varstvo«. V tretjem členu pa je nato opredeljena zakonska zveza kot »z zakonom urejena življenjska skupnost moža in žene«. V drugem odstavku člena pa je zapisano, da je pomen zakonske zveze v zasnovanju družine. Potemtakem zakonca sama brez otrok še nista družina, morata jo šele zasnovati, kar naj bi bil tudi njun cilj.

Po Družinskem zakoniku, ki je bil leta 2012 zavrnjen na referendumu, je bila družina definirana kot »življenjska skupnost otroka z enim ali obema od staršev ali z drugo odraslo osebo, če ta skrbi za otroka in ima po tem zakoniku do otroka določene obveznosti in pravice.« V Ustavi Republike Slovenije definicije družine ni. Statistični urad RS pa družina opredeljuje kot življenjsko skupnost najmanj dveh ljudi v okviru zasebnega gospodinjstva, ne glede na potomstvo in zakonsko zvezo, prebivati pa morata v istem stanovanju.

Definicija družine v Cerkvi

Za Cerkev je družina še vedno zakonska zveza med enim moškim in eno žensko, ki sta odprta za življenje. »Mož in žena, združena v zakonu, sestavljata skupaj s svojimi otroki družino. Bog je ustanovil človeško družino in jo obdaril z njeno temeljno zgradbo. Zakon in družina sta naravnana na blagor zakoncev ter na roditev in vzgojo otrok. Med člani iste družine se vzpostavijo osebni odnosi in prvobitne odgovornosti," navaja Katekizem katoliške Cerkve.«


Sveta družina, foto: Dinko Bizjak

Kupi v trgovini

Če bi poznali Božji dar
Duhovna rast
13,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh