Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Deklica Indi je umrla, za dojenčico je molil tudi papež

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 13. 11. 2023 / 09:05
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.11.2023 / 13:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Deklica Indi je umrla, za dojenčico je molil tudi papež
Indi Gregory (24. februar 2023-13. november 2023). FOTO: arhiv družine Gregory/Twitter

Deklica Indi je umrla, za dojenčico je molil tudi papež

Britanska deklica Indi Gregory, ki se je kmalu po rojstvu v letošnjem februarju zaradi neozdravljive bolezni znašla v središču pravnega spora glede svojega zdravljenja, je umrla, potem ko so jo odklopili z dihalnega aparata, ki je dojenčico ohranjal pri življenju.

Osemmesečna Indi, ki se je rodila z redko neozdravljivo degenerativno mitohondrijsko boleznijo, je bila v zadnjih mesecih »predmet« številnih razprav na britanskem višjem in prizivnem sodišču. Sodniki so odločili, da mora bolnišnica prekiniti zdravljenje in deklico odklopiti z dihalnega aparata, pred natančno tednom dni pa je v primeru posredovala Italija in dojenčici v zadnjem trenutku podelila italijansko državljanstvo, da bi jo lahko pripeljala na zdravljenje v vatikansko otroško kliniko Bambino Gesù.

Preberite tudi: Hudo bolna deklica Indi: britansko sodišče še odloča, Italija zagotovila državljanstvo

Minuli petek je britansko sodišče po prizivu Indijinih staršev dokončno odločilo, da deklica ne sme odpotovati v Italijo na nadaljnje zdravljenje, prav tako pa je niso smeli odpeljati domov, da bi umrla v krogu svoje družine. Starša Dean Gregory in Claire Staniforth sta bila zgolj seznanjena z odločitvijo sodišča, da bodo njuni hčerki »nemudoma« odstranili cevko, ki ji je omogočala dihanje. Iz bolnišnice v angleškem Nottinghamu so jo premestili v hospic in jo odklopili z dihalnega aparata, in tam je deklica danes zgodaj zjutraj umrla »v materinem naročju«, poročajo britanski mediji.

Ganljiva očetova izjava

Oče Dean je v izjavi za italijanske medije povedal: »Indijino življenje se je končalo ob 1.45. Z ženo Claire sva jezna, zlomljenih src in osramočena. Naš zdravstveni sistem in sodišča ji niso odvzeli le možnosti za daljše življenje, ampak tudi dostojanstvo, da bi umrla v družinskem domu, kamor je sodila. Uspelo jim je vzeti Indijino telo in dostojanstvo, nikoli pa ne bodo mogli vzeti njene duše. Od trenutka, ko se je rodila, sem vedel, da je nekaj posebnega, poskušali so se je znebiti, ne da bi kdo izvedel za to, vendar sva s Claire poskrbela, da je ne bomo nikoli pozabili.«

Videl sem, kakšen je pekel, in želim, da bi Indi šla v nebesa. (Dean Gregory)

Dean Gregory je pred časom v pogovoru za italijanske medije povedal, da sicer ni veren, kljub temu pa se je odločil, da bo dal krstiti svojega otroka, potem ko je v sodni bitki za njeno življenje začutil, kako ga »vleče v pekel«: »Ko sem bil na sodišču, se mi je zdelo, da me neka sila vleče pekel,« je dejal Dean: »Pomislil sem: če obstaja pekel, potem morajo obstajati tudi nebesa … Videl sem, kakšen je pekel, in želim, da bi Indi šla v nebesa.« Dean zdaj premišljuje, da bi tudi sam prejel zakrament svetega krsta: »V tem življenju si želimo zaščite, po smrti pa oditi v nebesa.«

Užaloščenim staršem ni uspelo prepričati sodnikov prizivnega sodišča in sodnikov Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu v Franciji, da bi deklico obdržali na aparatih, ki so jo ohranjali pri življenju, in jo premestili v vatikansko otroško bolnišnico v Rimu.

Za Indi je molil tudi papež Frančišek

Indi je trpela za redko, neozdravljivo in degenerativno mitohondrijsko boleznijo, zaradi katere njene celice niso proizvajale dovolj energije. Po besedah njenih zdravnikov je deklica trpela hude bolečine in nelagodje, nadaljnje zdravljenje pa po njihovem mnenju ni bilo smiselno. Sodniki na višjem in prizivnem sodišču v Londonu so se s tem strinjali, zadnjo odločitev o usodi male Indi so sprejeli minuli petek.

Papež Frančišek je molil za Indi in vse otroke, ki trpijo zaradi vojn in bolezni.

Pred tednom dni je italijanska vlada Indi podelila italijansko državljanstvo v obupani potezi, s katero je želela preprečiti, da bi dojenčico odklopili z dihalnega aparata, in ji omogočiti selitev v Italijo.

Minulo soboto je Vatikan v izjavi za javnost izrekel papeževo bližino družini neozdravljivo bolne deklice ter dejal, da sveti oče moli za Indi in vse otroke, ki trpijo zaradi vojn in bolezni: »Papež Frančišek objema družino male Indi Gregory, njenega očeta in mater; moli zanju in zanjo ter svoje misli usmerja k vsem otrokom po svetu, ki prav v teh trenutkih živijo v bolečini ali katerih življenje je ogroženo zaradi bolezni ali vojne.«

Nalaganje
Nazaj na vrh