Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hudo bolna deklica Indi: britansko sodišče še odloča, Italija zagotovila državljanstvo

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 10. 11. 2023 / 10:45
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 10.11.2023 / 11:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Hudo bolna deklica Indi: britansko sodišče še odloča, Italija zagotovila državljanstvo
Indi Gregory. FOTO: arhiv družine Gregory/GoFundMe

Hudo bolna deklica Indi: britansko sodišče še odloča, Italija zagotovila državljanstvo

Hudo bolne 8-mesečne deklice Indi zdravniki še ne bodo odklopili z aparatov, ki jo ohranjajo pri življenju, dokler britansko sodišče ne sprejme odločitve po pritožbi dekličinih staršev na razsodbo, da zdravljenje njihove hčerke za dojenčico ni več smiselno.

Indi Gregory je že tretja v vrsti medijsko izpostavljenih otrok iz Velike Britanije, ki jim sodišče odreka možnost nadaljnjega zdravljenja, obenem pa podpira mnenje zdravnikov, da starši deklice ne smejo vzeti v domačo paliativno oskrbo in je ne smejo preseliti v bolnišnico zunaj Velike Britanije, ki bi bila pripravljena s poskusnimi metodami obravnavati dekličino stanje.

Sodišče naj bi vendarle preučilo tudi možnost, da deklico odpeljejo na zdravljenje v Italijo.

Kot spominjajo pri spletnem portalu National Catholic Register, so podobno kalvarijo preživljali že starši Charlieja Garda leta 2017 in Alfieja Evansa leta 2018. V vseh treh primerih je otrokom možnost alternativnega zdravljenja ponudila vatikanska otroška bolnišnica Bambino Gesù, tokrat pa je Italija deklici Indi celo podelila državljanstvo, da bi dojenčico lahko prepeljali na omenjeno kliniko. Charlieju in Alfieju je britansko sodišče na koncu zavrnilo možnost potovanja v Italijo in dečka sta umrla nekaj dni po odklopu z dihalnega aparata. Staršem male Indi je v sodni bitki priskočila na pomoč krščanska zagovorniška skupina Christian Concern in kot pojasnjujejo, naj bi sodišče zdaj vendarle preučilo tudi možnost, da deklico odpeljejo na zdravljenje v Italijo.

Indi je v letošnjem septembru prejela zakrament svetega krsta. FOTO: Twitter/X/Sachin Jose

Domov ne sme

Indi Gregory, rojena v letošnjem februarju, trpi za redko degenerativno mitohondrijsko boleznijo in je v bolnišnici v angleškem Nottinghamu priključena na dihalni aparat, ki jo ohranja pri življenju. Tamkajšnji zdravniki trdijo, da ji ne morejo več pomagati. Po besedah predstavnikov skupine Christian Concern bo prizivno sodišče, drugo najvišje sodišče v Združenem kraljestvu, danes obravnavalo pritožbo družine Gregory.

Italijanska vlada je deklici podelila italijansko državljanstvo in ponudila kritje stroškov njenega zdravljenja v otroški bolnišnici Bambino Gesù.

Sodnik Robert Peel je minulo sredo po »nujni spletni obravnavi« dan prej odločil, da morajo zdravniki 9. novembra ob 14. uri po krajevnem času Indi odklopiti z dihalnega aparata, kar je v popolnem nasprotju z željo staršev in v nasprotju s ponudbo Italije, da bi otroka zdravili na tamkajšnji kliniki. Poleg tega je sodnik v svoji odločitvi navedel, da morajo deklico z aparata odklopiti v bolnišnici ali hospicu in ne na otrokovem domu, saj je treba zagotoviti »klinično zdravljenje najvišje kakovosti, ki se izvaja v varnem in trajnostnem okolju«, je poročal britanski BBC.

Starši male Indi so večkrat prosili, da bi deklico smeli odpeljati na zdravljenje v Rim, potem ko je angleško višje sodišče odločilo, da je odklop aparata za ohranjanje življenja »v otrokovo najboljšo korist«. Italijanska vlada je v prizadevanjih za rešitev Indijinega življenja na ponedeljkovi nujni seji sklenila, da ji podeli italijansko državljanstvo in krije stroške njenega zdravljenja v otroški bolnišnici Bambino Gesù.

Indi v belem krstnem oblačilu. FOTO: arhiv družine Gregory/Christian Concern

Italija pripravljena pomagati

Italijanski konzul v Manchestru, dr. Matteo Corradini, je 8. novembra kot sodnik za skrbništvo nad malo Indi izdal izredni ukrep, s katerim je priznal pristojnost italijanskih sodišč v tem primeru. Ukrep dovoljuje sprejetje načrta specialističnega zdravljenja bolnišnice Bambino Gesù in prevzema varstvo deklice, pri čemer je za njenega skrbnika imenoval glavnega direktorja italijanske bolnišnice, dr. Antonia Perna. Kot so sporočili predstavniki skupine Christian Concern, odredba dovoljuje njeno takojšnjo premestitev v bolnišnico Bambino Gesù.

Zdravljenje deklice Indi v bolnišnici Bambino Gesù, če bi ji britansko sodišče dovolilo pot v Rim, bi izvajali brez stroškov za britanske davkoplačevalce.

Dr. Perno je včeraj na britansko višje sodišče vložil nujno vlogo, v kateri je sodnika Peela pozval, naj mu v skladu z 9. členom Haaške konvencije za zaščito otrok iz leta 1996, katere pogodbenici sta tako Združeno kraljestvo kot Italija, odstopi pristojnost v tem primeru. Po besedah predstavnikov skupine Christian Concern pa zaenkrat ni jasno, »kako in ali sploh se bo pritožbeno sodišče na današnji obravnavi lotilo tega razvoja dogodkov, saj gre za povsem novo področje v takšni zadevi«.

Zdravljenje deklice Indi v bolnišnici Bambino Gesù, če bi ji britansko sodišče dovolilo pot v Rim, bi izvajali brez stroškov za britanske davkoplačevalce.

Mala Indi. FOTO: arhiv družine Gregory/Christian Concern

Vrnjena upanje in vera v človeštvo

Predsednica italijanske vlade Giorgia Meloni je v začetku tedna, ko je britanski deklici podelila italijansko državljanstvo, na družbenih omrežjih zapisala: »Pravijo, da za malo Indi ni veliko upanja, vendar bom storila vse, kar je v moji moči, da do konca branim njeno življenje in pravico njene matere in očeta, da zanjo storita vse, kar lahko.«

Italijani so nama izkazali skrb in ljubečo podporo in želim si, da bi britanske oblasti storile enako.

Na odločitev italijanske vlade se je odzval Indijin oče Dean Gregory: »Moje srce je polno veselja, ker so Italijani Claire in meni vrnili upanje in vero v človeštvo. Italijani so nama izkazali skrb in ljubečo podporo in želim si, da bi britanske oblasti storile enako.«

Kupi v trgovini

Smisel trpljenja
Duhovna rast
7,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh