Zapri
Iskanje

Del Slovenije že obarvan oranžno

Za vas piše:
T. M.
Objava: 12. 08. 2021 / 15:16
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.08.2021 / 15:19
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Del Slovenije že obarvan oranžno

Del Slovenije že obarvan oranžno
Okužbe novega koronavirusa se najhitreje širijo v obalno-kraški regiji. FOTO: Pexels.
V Sloveniji so v sredo, 11. avgusta, opravili 1828 testov in potrdili 248 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je tako znašal 13,6 odstotka. V bolnišnicah se trenutno zdravi 40 bolnikov, ki so oboleli za koronavirusom, od tega 6 bolnikov na intenzivni negi.

Po merilih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni sta osrednja in zahodna Slovenija že obarvani oranžno. V zadnjem tednu so se okužbe najbolj razširile v obalno-kraški statistični regiji. Sledijo ji osrednjeslovenska, posavska in gorenjska regija.

Stroški hitrega testiranja v breme delodajalca 

»Država od 23. avgusta ne bo več krila presejalnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi na okužbo z novim koronavirusom. Tistim, ki se bodo morali testirali za potrebe opravljanja svojega dela, bo glede na zakon o varnosti in zdravju pri delu stroške testa kril delodajalec. Cena hitrega antigenskega testa bo predvidoma znašala 12 evrov,« poroča STA. 

Posamezniki iz določenih poklicnih skupin (zaposleni v zdravstvu, domovih za starejše, v šolstvu), ki niso cepljenji proti koronavirusu oz. ga niso preboleli, se morajo testirati na okužbo z novim koronavirusom enkrat tedensko. 

To pa se bo predvidoma spremenilo s 23. avgustom. Takrat bo za vse dejavnosti (tako za zaposlene kot tudi obiskovalce) veljal pogoj PCT, pri čemer »dokazilo o negativnem rezultatu testa na novi koronavirus s PCR-testom ne bo smelo biti starejše od 72 ur od odvzema brisa, dokazilo s hitrim testom pa ne starejše od 48 ur od odvzema brisa,« še poroča STA. 

Testi bodo od 23. avgusta ostali brezplačni le za bolnike v bolnišnicah, tiste posameznike, ki se iz zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti, prebivalce domov za starejše, kaznjence in azilante.

Vlada naj bi predvidoma še ta teden spremenila odlok, po katerem bi morali vsi zaposleni v vzgoji in izobraževanju izpolnjevati pogoje PCT od 16. avgusta dalje. Takrat se namreč začenjajo popravni izpiti na srednjih šolah.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh