Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Del Slovenije že obarvan oranžno

Za vas piše:
T. M.
Objava: 12. 08. 2021 / 15:16
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.08.2021 / 15:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Del Slovenije že obarvan oranžno
Okužbe novega koronavirusa se najhitreje širijo v obalno-kraški regiji. FOTO: Pexels.

Del Slovenije že obarvan oranžno

V Sloveniji so v sredo, 11. avgusta, opravili 1828 testov in potrdili 248 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je tako znašal 13,6 odstotka. V bolnišnicah se trenutno zdravi 40 bolnikov, ki so oboleli za koronavirusom, od tega 6 bolnikov na intenzivni negi.

Po merilih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni sta osrednja in zahodna Slovenija že obarvani oranžno. V zadnjem tednu so se okužbe najbolj razširile v obalno-kraški statistični regiji. Sledijo ji osrednjeslovenska, posavska in gorenjska regija.

Stroški hitrega testiranja v breme delodajalca 

»Država od 23. avgusta ne bo več krila presejalnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi na okužbo z novim koronavirusom. Tistim, ki se bodo morali testirali za potrebe opravljanja svojega dela, bo glede na zakon o varnosti in zdravju pri delu stroške testa kril delodajalec. Cena hitrega antigenskega testa bo predvidoma znašala 12 evrov,« poroča STA. 

Posamezniki iz določenih poklicnih skupin (zaposleni v zdravstvu, domovih za starejše, v šolstvu), ki niso cepljenji proti koronavirusu oz. ga niso preboleli, se morajo testirati na okužbo z novim koronavirusom enkrat tedensko. 

To pa se bo predvidoma spremenilo s 23. avgustom. Takrat bo za vse dejavnosti (tako za zaposlene kot tudi obiskovalce) veljal pogoj PCT, pri čemer »dokazilo o negativnem rezultatu testa na novi koronavirus s PCR-testom ne bo smelo biti starejše od 72 ur od odvzema brisa, dokazilo s hitrim testom pa ne starejše od 48 ur od odvzema brisa,« še poroča STA. 

Testi bodo od 23. avgusta ostali brezplačni le za bolnike v bolnišnicah, tiste posameznike, ki se iz zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti, prebivalce domov za starejše, kaznjence in azilante.

Vlada naj bi predvidoma še ta teden spremenila odlok, po katerem bi morali vsi zaposleni v vzgoji in izobraževanju izpolnjevati pogoje PCT od 16. avgusta dalje. Takrat se namreč začenjajo popravni izpiti na srednjih šolah.

Kupi v trgovini

Danielov post
Zdravje
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh