Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Del Triglavskega ledenika že v olimpijski vasi

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 02. 02. 2022 / 17:47
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.02.2022 / 17:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Del Triglavskega ledenika že v olimpijski vasi
Mali Triglav. FOTO: Oton Naglost

Del Triglavskega ledenika že v olimpijski vasi

Na prizorišče XXIV. zimskih olimpijskih iger v Pekingu je minuli konec tedna prispel vzorec Triglavskega ledenika – Toli, s čimer se projekt Misija: Triglavski ledenik v Peking približuje vrhuncu.

Ekipa blagovne znamke Laško in predstavniki Olimpijskega komiteja Slovenije zdaj po navedbah STA pripravljajo vse potrebno za izvedbo posebnega dogodka v olimpijski vasi v Zhangjiakouju, kjer naj bi se ledenik spremenil v ledeniško vodo. V slovenski odpravi so imeli doslej precejšnjo srečo, saj je bil ledenik na poti iz Irkutska do Pekinga v zamrzovalni skrinji pet dni odklopljen od električne energije, pa je kljub temu preživel pot v v trdnem agregatnem stanju.

V olimpijski vasi v Zhangjiakouju ob slovesnem odprtju olimpijskih iger pripravljajo poseben dogodek s koščkom triglavskega ledenika.

Pred vkrcanjem na letalo v Irkutsku je Toli z ekipo Studia Peking prepotoval okoli 11.560 kilometrov, zadnji del poti pa je nadaljeval brez spremstva, saj so pogoji za vstop na Kitajsko zaradi koronaepidemije zelo oteženi in slovenska ekipa se je od ledeniškega koščka simbolno poslovila na zaledenelem Bajkalskem jezeru.

Ledenik. FOTO: Oton Naglost

Košček Triglavskega ledenika bodo 4. februarja 2022 v olimpijski vasi postavili v posebno hladilno vitrino, kjer bo v umetnih okoliščinah ponazarjal simbolno taljenje svetovnih ledenikov. Malo nad lediščem bo Toli prehajal v vodo in se počasi stekal s posebnega kristalnega podesta v kristalno posodo še enega od partnerjev projekta Steklarne Rogaška.

Po koncu projekta bodo vodo staljenega ledenika shranili v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani.

Po koncu projekta bodo vodo shranili v kraljestvu Zlatoroga, v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani. Zaradi vpliva segrevanja ozračja se ledeniška zaplata na okoli 2.500 metrih nadmorske višine najvišje gore v Sloveniji tanjša in krči, kar pomeni, da bo morda v nekaj desetletjih staljena ledeniška voda v muzeju ostala zadnji otipljiv dokaz o obstoju Triglavskega ledenika.

Kupi v trgovini

Triglav, očak in varuh
Monografije
39,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh