Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Demografski problem drugorazredna tema?

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 14. 07. 2022 / 19:27
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.07.2022 / 20:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Demografski problem drugorazredna tema?
Urad za demografijo prehaja pod ministrstvo, kjer nizke rodnosti ne vidijo kot problem. FOTO: Tatjana Splichal

Demografski problem drugorazredna tema?

Vlada Roberta Goloba je po samo nekaj mesecih delovanja ukinila Urad za demografijo. Njegove pristojnosti se selijo na ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Zaposleni so nad odločitvijo razočarani.

Urad za demografijo je oktobra 2020 ustanovila vlada Janeza Janše, in sicer z namenom strateškega reševanja problema, ki se ga je, tako Janša, »dolgo zanemarjalo«. »Še leta 1950 se je v Sloveniji rodilo več kot 35 tisoč otrok. V zadnjih letih je ta številka padla pod 20 tisoč … Če Slovenija ne bi imela demografskih problemov, potem tudi urada za demografijo ne bi potrebovala,« je ob odprtju prostorov urada v Mariboru aprila letos opozoril takratni premier Janša. 

Urad je sicer delati začel lani jeseni.

Urad ukinjen v 30 dneh

Po današnji odločitvi vlade Roberta Goloba se zdi, da je Urad svoje delo opravil izvrstno in to v zgolj pičlih nekaj mesecih. Seveda temu še zdaleč ni tako, le vladi Roberta Goloba se demografski problem ne zdi dovolj pereč, da bi si zaslužil samostojen urad. 

Iz uradnega sporočila za javnost sicer izhaja, da je vlada odlok o ukinitvi Urada v 30 dneh po objavi v uradnem listu izdala zaradi »prekrivanja delovnega področja urada z delovnim področjem ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.«

Pristojnosti, naloge in 12 zaposlenih tako zdaj prehajajo pod resor Luke Mesca. Na njegovem ministrstvu so namero o ukinitvi samostojnega urada potrdili že sredi junija, informacijo pa pospremili z navedbami, da nizka rodnost ni problem. In še, da je Janševa vlada urad ustanovila »za spodbujanje konservativne politike rodnosti ter tradicionalnih vrednot očetovstva in materinstva«.

Ukinitev gasilcev pred nevarnostjo požarov

Zaposleni na uradu so nad vladno odločitvijo razočarani. »Posluha nove vlade žal ni bilo, prav tako se, po izjavah sodeč, sprenevedajo, da se prebivalstvo stara. Zelo sem razočarana,« je tvitnila ena od zaposlenih na Uradu Maša Medved

Aleš Primc, prav tako zaposlen na uradu, je izrazil obžalovanje, da bo za področje postal pristojen minister, »ki ne priznava demografskega problema«.

Na novico se je odzval tudi prejšnji premier, predsednik opozicijske SDS, ki je ukinitev urada primerjal z ukinitvijo gasilcev tik pred nevarnostjo požarov.

Mesec tudi nad zakon o dolgotrajni oskrbi

Na današnji seji je Golobova vlada »povozila« še eno zapuščino Janševe vlade in predlagala preložitev začetka izvajanja zakona o dolgotrajni oskrbi z začetka leta 2023 na april 2024. 

Na ministrstvu Luke Mesca ocenjujejo, da je vsebina zakona in podzakonskih aktov pomanjkljiva in da zato ne omogoča izvajanja zakona v praksi. Napovedujejo pripravo nujnih sprememb, vlada pa je pripravila predlog novele zakona o dolgotrajni oskrbi, s katerim bo zamaknila začetek izvajanja, DZ pa bo predlagala obravnavo po nujnem postopku. 

Nalaganje
Nazaj na vrh