Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Demografski upad med kmeti še bolj izrazit kot v drugih delih družbe

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 20. 10. 2023 / 10:27
Oznake: Mladi, Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.10.2023 / 13:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Demografski upad med kmeti še bolj izrazit kot v drugih delih družbe
Mladi kmetje imajo dvakrat do trikrat večjo možnost, da bodo njihove vloge za posojilo za ustanovitev ali širitev kmetijske dejavnosti zavrnjene. FOTO: Julija Kordež in Katja Šturm

Demografski upad med kmeti še bolj izrazit kot v drugih delih družbe

V državah EU le 12 odstotkov kmetij vodijo kmetje in kmetice, ki so mlajši od 40 let. V Sloveniji je mladih kmetov, starih do 35 let, ki vodijo kmetijo, manj kot 5 odstotkov. Evropski poslanci zato pozivajo k oblikovanju takih politik, ki bi omogočale pravičen in dostojanstven dohodek ter kakovostno življenje na kmetijah ter spodbudile njihovo generacijsko pomladitev.

Evropski poslanci so v četrtek, 19. oktobra, s 447 glasovi za, 14 proti in 7 vzdržanimi sprejeli resolucijo o t. i. »generacijski pomladi na kmetijah EU«, v kateri med drugim opozarjajo, da je demografski upad podeželskega prebivalstva in kmetov še bolj izrazit kot v drugih delih družbe. Evropski parlament se zato zavzema za odpravo ovir pri dostopu mladih do kmetovanja.

Predlagajo nižje obrestne mere ter svetovanje

»Mladi kmetje imajo dvakrat do trikrat večjo možnost, da bodo vloge za posojilo za ustanovitev ali širitev kmetijske dejavnosti zavrnjene,« piše v besedilu resolucije. Evropski poslanci zato predlagajo nižje obrestne mere in podporo za prvi obrok posojila ter svetovanje mladim kmetom.

Leta 2020 je bilo v državah EU 57,6 odstotka vodij kmetij starih najmanj 55 let, le približno 12 odstotkov vodij kmetij pa je bilo mlajših od 40 let.

Cene visoke, na voljo (pre)malo zemljišč

Visoka cena in nizka razpoložljivost zemljišč sta še dve oviri, ki ju naslavlja resolucija. Parlament zato poziva Evropsko komisijo, naj oceni možnost ukrepanja na ravni EU, vključno z zakonodajnimi instrumenti za izboljšanje delovanja nacionalnih trgov kmetijskih zemljišč, izboljšanje dostopa mladih kmetov do zemljišč in prispevanje k obravnavi vprašanj koncentracije in prilaščanja zemljišč. »Vzpostaviti bi bilo treba observatorij EU za kmetijska zemljišča, ki bi spremljal trende in cene za prodajo in najem zemljišč, s čimer bi zagotovili večjo preglednost transakcij z zemljišči v EU.«


Finančna podpora in ciljna zakonodaja

Resolucija poziva k nacionalnim strategijam za spodbujanje menjave generacij, vključno s finančno podporo za prenos zemljišč in zaščito pokojnin. »Države EU bi morale določiti tudi usmerjevalca dedovanja kmetij, ki bi lahko zagotavljal smernice pri prenosu kmetije z ene na drugo generacijo.« EU in nacionalne politike bi morale biti v skladu s potrebami mladih kmetov, menijo evropski poslanci in predlagajo, naj Komisija zagotovi, da se te potrebe odražajo v ocenah učinka novih politik.

V Sloveniji je delež mladih gospodarjev na kmetiji, starih do 35 let, 4,6-odstoten.

Pomen usposabljanja o digitalnih veščinah

Evropski poslanci ocenjujejo, da bodo mladi kmetje bolj verjetno uporabljali nove tehnologije in izvajali trajnostne prakse kmetovanja. Resolucija zato poudarja, da je treba mladim kmetom zagotoviti dostop do spleta ter usposabljanje o digitalnih veščinah, poslovnem načrtovanju ali inovativnih praksah.

Politika mora opraviti svojo nalogo

Poročevalka Evropskega parlamenta Isabel Carvalhais, portugalska poslanka iz vrst naprednega zavezništva socialistov in demokratov (S&D), je opozorila, da se »mladi, ki se začnejo poklicno ukvarjati s kmetijstvom, soočajo z velikimi ovirami, ki zahtevajo intenzivnejše in učinkovitejše ukrepanje različnih nacionalnih in evropskih politik. Mladi kmetje verjamejo, da je prihodnost v kmetijstvu. Na politiki je, da ustvari pogoje, da bo ta prihodnost svetlejša«.

Nalaganje
Nazaj na vrh