Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Depolitizacija – orodje politike

Za vas piše:
Helena Jaklitsch
Objava: 30. 11. 2022 / 13:53
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.11.2022 / 13:54
Depolitizacija – orodje politike
Helena Jaklitsch. FOTO: Osebni arhiv

Depolitizacija – orodje politike

Že od vsega začetka človek živi v skupnosti, saj sam ne more preživeti. Ob tem med ljudmi poteka nenehen daj-dam, ki omogoča rast in razvoj človeške družbe. Toda da ta proces lahko poteka kar se da v skupno dobro, je potreben družben dogovor, kako in kdo bo v imenu skupnosti odločal o zanjo pomembnih vprašanjih in kdo jo bo vodil.

Skozi zgodovino so se uveljavili različni politični sistemi, ki so v odločanje o tem (eni manj drugi bolj) vključevali različne družbene skupine. Več stoletji je trajal boj za več političnih pravic za vse, ne le za izbrance, pri čemer pomembnejše mesto med njimi zavzema volilna pravica, ki je postala splošna in enaka šele z razvojem demokracije. V demokraciji so volitve eden najpomembnejših izrazov ljudske suverenosti, nujen pogoj za demokratično oblikovanje za državo najpomembnejših organov, še posebej predstavniškega telesa, in ohranjanje sodobne pravne države. Prek volitev volivci podelijo poslancem mandat, da v njihovem imenu odločajo o najpomembnejših družbenih vprašanjih.

Z razglasitvijo samostojne in neodvisne države se je tudi Slovenija odpovedala totalitarnemu in enopartijskemu sistemu ter se odločila za parlamentarno in večstrankarsko demokracijo. Želeli smo, da ima v državi oblast ljudstvo, ki svojo voljo uresničuje prek predstavnikov, izvoljenih na volitvah. Da...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh