Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Deset let od smrti dr. Andreja Bajuka

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 16. 08. 2021 / 12:37
Oznake: Politika
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 16.08.2021 / 12:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Deset let od smrti dr. Andreja Bajuka
Dr. Andrej Bajuk je umrl 16. avgusta 2011. FOTO: Tatjana Splichal

Deset let od smrti dr. Andreja Bajuka

»Jasna beseda, zavzemanje za resnico, odkritosrčnost, modrost, pa tudi burna čustvena reakcija na neumnosti in nečednosti, predvsem pa čut za sočloveka in poštenje so lastnosti, s katerimi smo se srečevali ob delu ali druženju z dr. Andrejem Bajukom.«

S temi besedami sta nekdanja poslanka NSi in ministrica Mojca Kucler Dolinar in vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat začela v tedniku Družina objavljen spominski zapis ob smrti dr. Andreja Bajuka, ki je v 68. letu starosti zemeljsko življenje končal pred natanko desetletjem, 16. avgusta 2011.

Dr. Andrej Bajuk in nekdanji apostolski nuncij v Sloveniji msgr. Santos Abril y Castelló. FOTO: Tamino Petelinšek/arhiv Družine

Predsednik vlade, finančni minister, predsednik stranke

V dobrem desetletju od vstopa v slovenski politični prostor kmalu po prelomu tisočletja do smrti se je v kratkem času z velikimi črkami vpisal v politično zgodovino naše države. Najprej je bil 15. aprila 2000 na združitvenem kongresu strank SKD in SLS izvoljen za podpredsednika, bil nato po padcu vlade Janeza Drnovška na tretjem glasovanju v državnem zboru potrjen za novega mandatarja, postal 4. avgusta istega leta prvi predsednik stranke NSi, bil v mandatnem obdobju 2000–2004 njen poslanec, nato pa leta 2004 v prvi vladi Janeza Janše zasedel mesto ministra za finance.

V duhovnem smislu ga je zaznamovalo in docela prežemalo še eno hrepenenje: po nebeški domovini, ki ga je dosledno živel v duhu krščanske vere in načel. (Mojca Kucler Dolinar in Jožef Horvat)

Pod njegovim ministrovanjem Slovenija prevzela evro

Bajukova vlada je v manj kot polletnem mandatu leta 2000, do oktobrskih parlamentarnih volitev, sprejela sveženj ukrepov, ki so pripomogli, da je Slovenija izpolnila zahteve za vstop v Evropsko unijo. V času njegovega ministrovanja v Janševi vladi pa je Slovenija prevzela tudi evro.


Evropejec leta in finančni minister leta

Leta 2005 ga je britanska strokovna revija »The Banker« razglasila za finančnega ministra leta v EU, leto pozneje pa ga je tednik »European Voice« v kategoriji »dosežek leta« razglasil še za Evropejca leta 2006. »Nagrada je kompliment in priznanje celotni Sloveniji. Kar smo dosegli, je izjemno. To ni dosežek posameznika, to je dosežek vsega naroda,« se je tedaj skromno zahvalil dr. Bajuk.

Nedvomno je treba podčrtati njegovo domoljubno držo in skrb za skupno dobro. To je bilo čutiti iz njegovega ravnanja in iz njegovih besed, ko nas je opominjal, da je slovenska samostojnost in iz nje izvirajoča država velik dar in je ni mogoče imeti le kot servis, ki nam tu in tam pride prav, kadar ga potrebujemo. (Mojca Kucler Dolinar in Jožef Horvat)

Domoljubna drža in skrb za skupno dobro

»Bil je ljubeč mož in skrben družinski oče. Nedvomno je treba podčrtati njegovo domoljubno držo in skrb za skupno dobro. To je bilo čutiti iz njegovega ravnanja in iz njegovih besed, ko nas je opominjal, da je slovenska samostojnost in iz nje izvirajoča država velik dar in je ni mogoče imeti le kot servis, ki nam tu in tam pride prav, kadar ga potrebujemo, ampak kot vrednoto, ki jo moramo najprej gojiti in spoštovati in od nje pričakovati le, kar nam po zakonih gre, ne pa iskati, kako bi jo izigrali,« sta ob smrti dr. Bajuka zapisala Mojca Kucler Dolinar in Jožef Horvat.

Malo po smrti dr. Andreja Bajuka se mu je v kolumni v Družini (TUKAJ) poklonil tudi zgodovinar dr. Stane Granda.

Ljubljana, Mendoza, Chicago, Washington

Dr. Andrej Bajuk se je 18. oktobra 1943 rodil v Ljubljani. Leta 1945 je njegova družina emigrirala, sprva živela v taboriščih po Avstriji, leta 1948 pa se naselila v Mendozi v Argentini, kjer je Bajuk odraščal in študiral. Iz ekonomije je diplomiral v Mendozi, magistriral v Chicagu, leta 1969 pa je na univerzi v Kaliforniji pridobil drugi magisterij in doktorat. Po vrnitvi leta 1973 v Mendozo je poučeval kot univerzitetni profesor in dve leti pozneje odšel v Washington.


Direktor kabineta predsednika IDB

Tam je opravljal različne funkcije, od ekonomista, zadolženega za analizo socialnih in industrijskih projektov, do svetovalca izvršilnega podpredsednika banke. Zadnjih pet let službovanja v ZDA je bil direktor kabineta predsednika Medameriške razvojne banke (IDB) in član predsedniškega sveta banke. Med letoma 1994 in 2000 je bil v Parizu posebni predstavnik na predstavništvu IDB za Evropo.

Leta 2005 ga je britanska strokovna revija »The Banker« razglasila za finančnega ministra leta v EU, leto pozneje pa ga je tednik »European Voice« v kategoriji »dosežek leta« razglasil še za Evropejca leta 2006. 

Dosledno živel v duhu krščanske vere in načel

Nikdar ni tajil svoje vere, kar sta v zapisu poudarila tudi Mojca Kucler Dolinar in Jožef Horvat: »V duhovnem smislu ga je zaznamovalo in docela prežemalo še eno hrepenenje: po nebeški domovini, ki ga je dosledno živel v duhu krščanske vere in načel. Kot kristjanu v politiki mu je bilo naloženo daleč večje breme od bremena posameznikov. Čeprav v času komunističnega totalitarizma ni živel v Sloveniji, je delil trpljenje pregnancev. V duhovnem smislu ni Slovenije nikoli zapustil.« Še dan pred smrtjo je poromal na Brezje …

Nagrada (Evropejec leta 2006) je kompliment in priznanje celotni Sloveniji. Kar smo dosegli, je izjemno. To ni dosežek posameznika, to je dosežek vsega naroda. (dr. Andrej Bajuk)

Glas preganjanih in velik domoljub

Podčrtati velja njune besede: dr. Andrej Bajuk je bil glas preganjanih, prvovrstni državnik in politik, finančni strokovnjak in bančnik izjemnega mednarodnega ugleda in dosleden domoljub.

Kupi v trgovini

Razprodano
Ekonomika poslovanja 2
Šolski
24,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh