Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Deset let Romarskega urada Brezje

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 03. 05. 2019 / 09:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.05.2019 / 09:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Deset let Romarskega urada Brezje

Deset let Romarskega urada Brezje

Na Brezjah so se v sredo, 1. maja, spomnili ustanovitve prostorov Romarskega urada Brezje leta 2009.

Zaposleni v Romarskem uradu Brezje že deset let skrbijo za prijazen sprejem romarjev, ki priromajo k Mariji Pomagaj. V desetih letih so zrasli, obseg dela, prostorov in dejavnosti se je močno razširil. A vse v okviru delovanja Slovenskega Marijinega narodnega svetišča Brezje.


Po desetih letih ima romarski urad lep prodajni urad. Blagoslovil ga je škof Anton Jamnik.

Desetletnico Romarskega urada Brezje so praznovali v sredo, 1. maja. Mašo je daroval pomožni škof Anton Jamnik, ki je blagoslovil prostore urada, potem pa še novo električno vozilo.


Mašo je daroval škof Jamnik.

Na prostoru za Romarskim uradom je sledila slovesnost z nagovori in kulturnim programom ter ob glasbeni spremljavi Gajst’n Banda druženje in manjša pogostitev.

Andrejo Eržen Firšt, vodja romarskega urada na Brezjah, smo vprašali, kaj vse je romarski urad prispeval k obogatitvi Marijinega svetišča.

Kdo je ustanovil Romarski urad Brezje?
Romarski urad Brezje je leta 2009 ustanovil Frančiškanski samostan Brezje, s takratnim gvardijanom samostana, dr. p. Silvinom Krajncem na čelu. Ob njem je bil pobudnik ustanovitve tudi p. Bogdan Rus.

Zakaj so ga ustanovili?
Brezje so Slovensko Marijino narodno svetišče, osrednje romarsko središče in kot takšno potrebujejo točko, kjer se stekajo vse informacije o delovanju svetišča, slovesnostih, romanjih. Duhovniki – frančiškani, ki skrbijo za bogoslužje, spoved in prejem zakramentov, imajo veliko obveznosti, zato v romarskem uradu skrbimo za ostalo koordinacijo. Velika večina evropskih Marijinih narodnih svetišč ima urade, pisarne, laike, ki skrbijo za dogajanje v svetišču in delujejo kot informacijska točka.

Andreja Eržen Firšt, vodja romarskega urada na BrezjahKako se je urad razvijal?
Z leti smo trgovino razširili in zdaj je urad takšen, kakršnega smo si zamišljali. Zavedati se moramo, da so Brezje narodno svetišče in da moramo biti še posebej pozorni na celotno podobo svetišča, urad pa ne sme biti le trgovina, ampak veliko več.

Iz začetne majhne trgovine s spominki, ki trajno spominjajo na obisk Brezij, se je romarski urad razvil v osrednjo informativno točko, v katero se stekajo vsi telefonski klici za svetišče ter samostan in kjer lahko romarji dobijo informacije o mašah, o spovedih, ki jih je med prazniki zelo veliko, o blagoslovu vozil in prejemu zakramentov, kot sta na primer krst in poroka.


Bazilika na Brezjah

Romarski urad usklajuje slovesnosti in druge dogodke v svetišču. To je zahtevno delo, saj moramo ravnati odgovorno do svetišča in romarjev, ki jih ne zanimajo samo informacije o Marijinem svetišču, ampak tudi druge stvari. Sprašujejo nas, kam gredo lahko na kosilo ali večerjo, kaj je še vredno ogleda v okolici Brezij in podobno. Skratka, v romarskem uradu moramo vedeti veliko več kot samo o Brezjah in svetišču. Ljudje sprašujejo najrazličnejše reči.

Čemu vse urad služi?
V Romarskem uradu Brezje se obiskovalci lahko oskrbijo s spominki iz Marijine romarske poti; veliko spominkov razvijamo sami, skupaj z našimi zunanjimi sodelavci. Štirikrat letno izdajamo revijo Marija, ki jo delimo med 2000 prejemnikov. V dejavnost Romarja sodi tudi založniška dejavnost, izdajamo knjige, povezane z Marijo Pomagaj, zgodovino svetišča ali frančiškani.

Leta 2016 smo prevzeli upravljanje Muzeja jaslic Brezje, skrbimo za vodenja po Muzeju in baziliki.

Ob tem koordiniramo urnik duhovnih vaj in zasedenost Romarskega doma na Brezjah.

Je urad upravičil svoj obstoj?
Glede na to, da smo se v preteklih letih razvili iz majhne trgovine v osrednji informacijski center svetišča, da smo s svojim delom razvili prepoznavnost tako svetišča kot tudi romarskega urada, mislim, da smo upravičili svoj obstoj.

Romarski urad zaposluje pet stalnih zaposlenih, pri delu v trgovini z nami sodeluje 15 zunanjih sodelavcev (študenti, upokojenci). Treba je poudariti, da se urad preživlja iz svojih lastnih sredstev.


Brezje – infotabla

Lani septembra smo skupaj s svetiščem organizirali letno srečanje predstavnikov Mreže Evropskih Marijinih narodnih svetišč, sodelujemo na številnih predstavitvah svetišč, simpozijih, konferencah v tujini.

Dosegli smo prepoznavnost doma in v tujini, k nam se po nasvet obračajo iz drugih svetišč.

Papež Frančišek nam je lani, na srečanju v Rimu, izrekel spodbudo, da moramo v svetiščih, ki so kraji srečanja, tudi srečanja z Jezusom, biti veseli pričevalci in romarje sprejemati z veseljem. To je najpomembnejše poslanstvo našega Romarskega urada, sprejeti romarje in jih oskrbeti z vsemi potrebnimi informacijami o svetišču.

Fotografije: Ivo Žajdela

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh