Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Deset let svobode za najbolj katoliško deželo v Aziji

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 22. 05. 2012 / 07:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Deset let svobode za najbolj katoliško deželo v Aziji

V nekdanji portugalski koloniji Vzhodni Timor živi okoli 98% katoličanov; predstavniki Cerkve so med leti 1975 in 2001 ostro nasprotovali kršenju človekovih pravic, ki jih je izvajal indonezijski okupator.

V Vzhodnem Timorju, azijski deželi z najvišjim odstotkom krščanskega prebivalstva, so minulo nedeljo z visokimi državnimi gosti v prestolnici Dili obhajali deseto obletnico neodvisnosti. V nekdanji portugalski koloniji pred severno obalo Avstralije, ki se uradno imenuje Timor Leste, živi 98% katoličanov.

Predstavniki katoliške Cerkve so med štiriindvajsetletnim zatiranjem po priključitvi polovice otoka Indoneziji ostro nasprotovali kršenju človekovih pravic, ki so jih izvajale indonezijske varnostne sile. Katoliški škof Carlos Ximenes Belo je za to leta 1996 prejel Nobelovo nagrado za mir, skupaj s trenutnim predsednikom Josejem Ramosom Horto.

Število katoličanov je v tem obdobju izjemno naraslo. V času invazije na Vzhodni Timor so katoličani predstavljali 30% celotnega prebivalstva, zdaj pa se je delež povzpel na 98% izmed skoraj 1,1 milijona prebivalcev.

V času indonezijske prevlade med leti 1975 in 1999 je zaradi preganjanja in zatiranja v Vzhodnem Timorju življenje izgubilo najmanj 102.800 ljudi. Posebej grozljivo je bilo izživljanje pro-indonezijskih policistov po referendumu o neodvisnosti avgusta 1999, ko je bilo pregnanih več sto tisoč ljudi, večina infrastrukture na otoku pa je bila uničena. Vse to je bilo potrebno ponovno zgraditi, tako kot vse državne ustanove.

»Izgradnja in zagotovitev miru sta prednostna cilja, brez katerih ne moremo pričakovati kakršnega koli gospodarskega razvoja«, je poudaril odposlanec za Vzhodni Timor pri Organizaciji Združenih narodov v Ženevi, Joaquim da Fonseca. Prvo globoko krizo z uličnimi spopadi leta 2006 je dežela prestala, prav tako pa tudi atentat na predsednika Ramosa-Horto 11. februarja 2008, pri katerem je bil hudo poškodovan.

Okoli petnajst tisoč kvadratnih kilometrov velika dežela trenutno sodi med najrevnejše v Aziji. Predvidoma naj bi ob koncu letošnjega leta stekla misija Združenih narodov. Ravno so v miru minile tretje predsedniške volitve, na katerih je zmagal nekdanji vojaški poveljnik Taur Matan Ruak. Med nedeljskmi slovesnostmi je izrekel slovesno prisego. Junija prebivalce Vzhodnega Timorja čakajo še parlamentarne volitve.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh