Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dežman: Ljubljana naj se začne spodobno obnašati do mrtvih

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 29. 08. 2022 / 13:17
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.08.2022 / 13:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dežman: Ljubljana naj se začne spodobno obnašati do mrtvih
FOTO: Jože Dežman

Dežman: Ljubljana naj se začne spodobno obnašati do mrtvih

Glavno mesto je nosilec simbolne moči naroda, poudarja predsednik vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč dr. Jože Dežman in napoveduje, da bodo na komisiji vztrajali, da se za žrtve pobojev pod Macesnovo Gorico najde pokopno mesto v Ljubljani.

Ljubljanski župan Zoran Janković namreč vztraja, da na Žalah ni prostora za te žrtve in da naj se prostor za grob najde na breznu najbližjem pokopališču ali pa na za ta namen zgrajenem Spominskem parku Teharje.

Tako se je Janković odzval na poziv komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč, naj vlada čim prej sprejme pobudo za določitev groba posmrtnih ostankov iz brezna pod Macesnovo Gorico na ljubljanskem pokopališču Žale. Janković poudarja, da je to pokopališče namenjeno za potrebe lokalne skupnosti in ne za »vseslovenske in državne protokolarne potrebe«.

Macesnova Gorica je hujša huda jama kot Barbara rov, opozarja Dežman. FOTO: Jože Dežman

»Kako je možno, da je za nesrečo na Korziki lahko pomnik na Žalah, da je kenotaf za dachauske procese, to je za deset, enajst izginulih, za to slovensko tragedijo pa narodno središče nima moči, da bi jo sprejelo,« pa je v sinočnji oddaji Moja zgodba na Radiu Ognjišče opozoril Dežman. Poudaril je, da je čas, da se preneha mrtve deliti na »dobre in slabe« in da se sprejme zgodovino, tako kot je.

Če bo Golobova vlada podprla Jankovićeve »norosti, da v Ljubljani ne bo 'izdajalskih' grobov«, potem to ni liberalna, temveč stalinistična vlada, je jasen Dežman. »Čas je, da se Ljubljana začne spoštljivo obnašati do mrtvih, da se nam ne bodo dogajale sramote, kot je bil Türkov odnos do 'drugorazrednih' ali sedemletno čakanje glede žrtev iz Hude jame,« je pozval Dežman in spomnil, da je Macesnova gorica hujša jama, kot je bilo grobišče Barbara rov.

FOTO: Jože Dežman

Nalaganje
Nazaj na vrh