Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dialog z muslimani je potrebno nadaljevati

Objava: 12. 10. 2011 / 07:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Dialog z muslimani je potrebno nadaljevati

Direktor Papeške misijonske družbe v Egiptu, p. Antoun, tudi medije krivi za porast konflikta, saj so kopte predstavili kot napadalce.

Direktor Papeške misijonske družbe v Egiptu, p. Nabil Fayez Antoun, je prepričan, da je dialog med muslimani in kristjani v Egiptu še vedno mogoč. P. Antoun je egiptovske varnostne sile okrivil za smrt več ducatov koptskih kristjanov v Kairu. Kot je katoliški duhovnik iz Kaira povedal v pogovoru za vatikansko tiskovno agencijo Fides, je šlo ob koncu minulega tedna za miren protest, ki pa ga je egiptovska vojska nasilno zatrla.

Tudi deželni množični mediji po menju p. Antouna nosijo delež krivde za porast konflikta. Narodni tisk je koptske kristjane predstavil kot napadalce in s tem spodbudil muslimane, da so pričeli z napadi na kristjane, ki so čakali pred bolnišnico, v katero so pripeljali ranjence s protestnega shoda. Med vzroki za napetosti med muslimani in kristjani p. Antoun navaja pomankljivo popravljanje krivic iz obdobja vladavine predsednika Hosnija Mubaraka, pa tudi bližajoče se volitve, ki jih v Egiptu prirejajo 28. novembra.

Poglavar koptske pravoslavne Cerkve v Nemčiji, škof Anba Damian, je izrazil zahtevo po močnejšem mednarodnem pritisku na egiptovsko vojsko. Po njegovem mnenju se razmere v Egiptu same po sebi ne bodo izboljšale. Egipt bo svoje ravnanje spremenil le v primeru, če bo pritisk prišel od zunaj.

Vojaškemu svetu škof Damian očita ciljno preganjanje koptskih kristjanov. Po njegovih besedah je egiptovski vojaški svet prežet s pripadniki islamistov, jasna namera vojske pa je, Egipt spremeniti v islamsko deželo. Kristjani naj bi se bodisi spreobrnili v islam ali pa zapustili deželo. Pri tem številni kristjani niti ne premorejo finančnih sredstev, da bi morda lahko resnično odšli.

S sklicevanjem na poročila svojih sobratov v Kairu je škof Damian poročal tudi o lovu na koptske kristjane, v katerem so številni ljudje izgubili življenje. Oklepna vozila so zapeljala v množico protestnikov in jo razgnala. Ljudje so se umaknili na neko stopnišče, kamor jim je vojska sledila in jih tam tudi pobila. Škof Damian je še dodal, da kristjane v kairskih bolnišnicah stražijo varnostniki, da ne bi bili deležni nezaželenih obiskov.

Povezave: http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/180D6206DE83E6ACC1257926002B274D?OpenDocument

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh