Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Direktor BBC-ja zagovarja oster odnos do krščanstva v medijih

Objava: 29. 02. 2012 / 07:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Direktor BBC-ja zagovarja oster odnos do krščanstva v medijih

Po mnenju direktorja Thompsona so druga verstva povezana z etničnimi manjšinami, zaradi česar jih je potrebno obravnavati na obzirnejši način.

Po mnenju generalnega direktorja britanske medijske hiše BBC Marca Thompsona krščanstvo lažje prenaša ostrejšo obravavo v medijih kot ostala verstva. Krščanska vera ima kot uveljavljeni del kulturne pokrajine ‘precej močna ramena’, je direktor BBC-ja pojasnil v pogovoru za britanski dnevnik ‘The Daily Mail’, druga verstva pa so povezana z etničnimi manjšinami, zaradi česar jih je potrebno obravnavati na obzirnejši način. Pripadniki islama, denimo, so ‘skoraj v celoti’ ljudje, ki se že sicer čutijo precej izolirane ali izpostavljene predsodkom, meni Thompson.

Na verne muslimane ima satirična ali poniževalna upodobitev preroka Mohameda po Thompsonovih besedah primerljiv učinek kot prikaz otroške pornografije. Pomankljivost zagovornikov sekularizma je, da si ne morejo niti predstavljati, ‘kako posameznik, ki je stvaren v svojem verskem prepričanju, občuti bogoskrunstvo’, pojasnjuje Thompson, ki sebe označuje za vernega katoličana. Skrbno moramo razmisliti o tem, ali se zaradi česar koli, kar izrečemo v imenu svobode izražanja lastnega mnenja, judje, sikhi, hindujci ali muslimani čutijo ogrožene ali zapostavljene.

Thompson je dejal, da pri BBC-ju niti pomislili ne bi na to, da bi kdaj predvajali kakšno satirično produkcijo o muslimanih, kakršna je muzikal z naslovom ‘Show Jerryja Springerja:Opera’. Predstava iz leta 2005, ki je na piko vzela krščanko tematiko, je po navedbah medijev sprožil protestne odzive pri več kot petinštirideset tisoč gledalcih. Številni so svoj protest argumentirali z besedami, da o preroku Mohamedu in islamu takšne predstave ne bi nikoli uprizorili.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh