Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Direktorica IMF miri strahove pred podivjano inflacijo

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 17. 10. 2021 / 20:02
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 17.10.2021 / 20:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Direktorica IMF miri strahove pred podivjano inflacijo
V naprednih gospodarstvih imajo ustrezna orodja za spopadanje z inflacijo FOTO: Tatjana Splichal

Direktorica IMF miri strahove pred podivjano inflacijo

Izvršna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Kristalina Georgieva je danes mirila pred večjo zaskrbljenostjo zaradi inflacije.

Kot je po navedbah STA pojasnila na zasedanju predstavnikov centralnih bank skupine G30 v Washingtonu, imajo v naprednih gospodarstvih ustrezna orodja za spopadanje z inflacijo.

Direktorica Mednarodnega denarnega sklada Kristalina Georgieva FOTO: Wikipedia

Ob težavah v dobavnih verigah in naraščajočem povpraševanju, ki se v zadnjem času stopnjujejo, se krepijo tudi opozorila pred inflacijskimi pritiski. Georgieva je priznala, da smo trenutno v nekoliko negotovih razmerah, vendar je dodala, da zaradi orodij, ki so na voljo v boju proti inflaciji, »ni resnih skrbi, da bi ta postala pobegli vlak«.

Zaradi orodij, ki so na voljo v boju proti inflaciji, ni resnih skrbi, da bi ta postala pobegli vlak.

Guverner britanske centralne banke Andrew Bailey pa je dejal, da se v centralnih bankah soočajo z »zelo zahtevnimi izravnalnimi ukrepi«, saj z denarno politiko ne morejo urejati šokov v dobavnih verigah, odgovoriti pa morajo na dogajanje v gospodarstvu.

Opozoril je, da bi to lahko spodkopalo kredibilnost centralnih bank glede boja proti inflaciji, če ne bodo uspeli zamejiti inflacijskih tveganj. Ohranitev kredibilnosti pa je, je na zasedanju zatrdil Bailey, »absolutno kritičnega pomena«.

Nalaganje
Nazaj na vrh