Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sprejete nove podlage za postopke glede pravice do invalidnine

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 16. 10. 2021 / 16:11
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.10.2021 / 16:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sprejete nove podlage za postopke glede pravice do invalidnine
Odredba o določitvi vrst in stopenj telesnih okvar opredeljuje vrste in stopnje telesnih okvar FOTO: Tatjana Splichal

Sprejete nove podlage za postopke glede pravice do invalidnine

Minister za zdravje Janez Poklukar ter minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj sta izdala odredbo o določitvi vrst in stopenj telesnih okvar.

Seznam okvar je med drugim podlaga za odločanje v postopku glede pravice do invalidnine, so po navedbah STA sporočili z ministrstva za zdravje.

Nova uredba je bila 15. oktobra objavljena v uradnem listu.

Odredba o določitvi vrst in stopenj telesnih okvar opredeljuje vrste in stopnje telesnih okvar, ki pomenijo izgubo, bistveno poškodovanost ali znatno onesposobljenost posameznih organov ali delov telesa najmanj za 30 odstotkov, je zapisano v uredbi, ki je bila včeraj objavljena v uradnem listu.

Novi seznam bo nadomestil doslej uporabljeni sporazum iz leta 1983, ki je bil zadnjič dopolnjen in spremenjen leta 1989, vanj pa so vključene dopolnitve in nova medicinska spoznanja. Spremembo in posodobitev več deset let starega seznama telesnih okvar je pripravila strokovna skupina, ki sta jo imenovala pristojna ministra. O seznamu je poleg razširjenih strokovnih kolegijev v postopku sprejemanja razpravljal tudi Svet za invalide RS, ki na seznam po navedbah ministrstva za zdravje ni imel pripomb.

Minister Poklukar se zaveda, da moramo vse napore usmeriti v obvarovanje najbolj ranljivih.

Seznam telesnih okvar je podlaga za odločanje v postopku glede pravice do invalidnine. Postopek, v katerem invalidska komisija pripravi izvedensko mnenje o obstoju ter vrsti oziroma stopnji telesne okvare, sledi vloženi zahtevi za priznanje pravice do invalidnine. Pri tem uporablja predpis o vrsti in stopnji telesnih okvar. Na podlagi izvedenskega mnenja invalidske komisije zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje odloči o pravici.

Kot so še sporočili z ministrstva, je minister Poklukar odredbo podpisal ob zavedanju, da moramo vse napore usmeriti v obvarovanje najbolj ranljivih, med katere sodijo tudi poškodovani in oboleli, ki čakajo na pravice, ki jim pripadajo iz naslova invalidnosti.

Kupi v trgovini

Mož neuklonljivih ramen
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh