Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Diskriminacija kristjanov v Indiji se še naprej stopnjuje

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 16. 11. 2021 / 13:52
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.11.2021 / 13:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Diskriminacija kristjanov v Indiji se še naprej stopnjuje
Nacionalistični hindujci krepijo svoje kampanje za spreobračanje domačega prebivalstva FOTO: Vatican Media

Diskriminacija kristjanov v Indiji se še naprej stopnjuje

V osrednji Indiji se po podatkih človekoljubne organizacije »Pomoč Cerkvi v stiski« pospešeno stopnjujeta diskriminacija in nasilje nad tamkajšnjimi kristjani.

Vzrok za to je, poroča avstrijski Kathpress, da nacionalistični hindujci krepijo svoje kampanje za spreobračanje domačega prebivalstva, kot pojasnjujejo predstavniki omenjene človekoljubne organizacije. »Ljudje so prestrašeni, ker skrajniške hindujske skupine izvajajo pritisk nad domačimi kristjani, naj se odpovejo svoji veri,« opozarja duhovnik Rocky Shah, tiskovni predstavnik škofije Jhabua v indijski zvezni državi Madja Pradeš. Kristjani tam predstavljajo manj kot odstotek med 71 milijoni prebivalcev.

Skrajniški hindujci so sprožili kampanje, uperjene proti duhovnikom različnih krščanskih veroizpovedi.

Skrajniški hindujci so sprožili kampanje, uperjene proti duhovnikom različnih krščanskih veroizpovedi, pojasnjuje Shah: »Grozijo tudi z rušenjem naših cerkva pod lažno pretvezo, da so zgrajene nezakonito, na ozemlju, ki je še vedno v lasti tamkajšnjih staroselcev.« Ko je duhovnik na njihovo zahtevo predložil celotno gradbeno dokumentacijo, se je območna uprava vendarle postavila na stran krščanske manjšine: »Poslali so več kot 300 policistov, da so zaščitili našo stolnico v Jhabui in druge krščanske ustanove.«

Kot še poročajo pri omenjeni človekoljubni organizaciji, pa kristjani ne morejo vedno računati na pomoč države. V zvezni državi Madja Pradeš od letošnjega januarja velja t.i. zakon proti spreobrnjenju, ki predvideva do deset let zaporne kazni za osebe, ki se spreobrnejo v krščanstvo ali islam. Vedno pa je mogoče in dopustno spreobrnjenje v hinduizem.

Celo dejanja krščanske ljubezni do bližnjega so včasih ovrednotena kot poskus spreobračanja.

Madja Pradeš je trenutno ena izmed 28 indijskih zveznih držav, ki so sprejele zakon proti spreobrnjenju, poročajo pri »Pomoči Cerkvi v stiski«. Podobne predpise načrtujejo tudi drugod. V zvezni državi Madja Pradeš so posledično aretirali že več kot deset kristjanov, je povedal duhovnik Shah: »Celo dejanje krščanske ljubezni do bližnjega lahko ovrednotijo kot poskus spreobračanja.« Poleg tega domači kristjani vse pogosteje končajo pred sodiščem, kjer morajo dokazati, da so pod prisilo opravljali misijonarsko delo. Na tem območju je trenutno 56 krščanskih duhovnikov, pastorjev in vodij občestev obtoženih domnevnih poskusov spreobračanja.

Kupi v trgovini

SOS kristjanov
Družbena vprašanja
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh