Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Diskriminacija verskih manjšin postaja nekaj vsakdanjega«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 22. 08. 2022 / 00:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.08.2022 / 19:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Diskriminacija verskih manjšin postaja nekaj vsakdanjega«
22. avgust, mednarodni dan spomina na žrtve versko spodbujenega nasilja. FOTO: arhiv Družine

»Diskriminacija verskih manjšin postaja nekaj vsakdanjega«

Združeni narodi so leta 2019 22. avgust razglasili za mednarodni dan spomina na žrtve versko spodbujenega nasilja.

Človekoljubna organizacija Kristjani v stiski, ki si prizadeva za človekove pravice, je ob današnjem dnevu spomina pozvala k večji zavzetosti na tem področju. Glavni tajnik organizacije Elmar Kuhn je po navedbah avstrijskega Kathpressa dejal: »Pozivamo politike, Cerkve in verska združenja, naj dejavno zahtevajo zavezanost k zaščiti človekove pravice do verske svobode po vsem svetu in jo nagradijo z gospodarskim sodelovanjem.« Kot je dodal, naj posamezne države postanejo verodostojni in dejavni svetilniki verske svobode in s tem dajejo zgled »najboljše prakse«.

Preganjani so kristjani v muslimanskih državah, bahajci v Iranu ali muslimani v Mjanmaru.

Položaj verskih manjšin se po vsem svetu očitno slabša, pogosto pa se soočajo s sovražno večinsko družbo. Preganjani so kristjani v muslimanskih državah, bahajci v Iranu ali muslimani v Mjanmaru. »Seznam je neskončen,« pojasnjuje Kuhn. Njegova organizacija zagotavlja nebirokratsko nujno pomoč v primeru terorističnih napadov na kristjane ter v primeru izgona in preganjanja verskih manjšin po vsem svetu. Po Kuhnovih besedah je ta pomoč lahko trajnostna le, če hkrati spodbujamo medversko in medkulturno sodelovanje.

Položaj verskih manjšin se po vsem svetu očitno slabša. FOTO: arhiv Družine

Pri organizaciji Kristjani v stiski v sporočilu ob današnjem dnevu spomina poročajo o nekaterih primerih, s katerimi se sooča njihova mreža: »Prejeli smo klic na pomoč iz Nigerije na severu države. Islamski skrajneži iz plemena Fulani so tam uničili celotne krščanske vasi. S pomočjo naših podpornikov financiramo bolnišnično zdravljenje žrtev in projekt vnovične naselitve vaščanov.« O nasilju nad kristjani v Nigeriji mediji večkrat poročajo, »vendar se nastajajoči genocid nad kristjani pogosto omalovažuje kot spor za rodovitno zemljo«, opozarjajo pri omenjeni organizaciji.

V številnih državah skrajneži zakonodajo uporabljajo tudi za zatiranje verskih manjšin.

Na Haitiju pa manjšine ustrahujejo tolpe: »Primer: 120 družin je moralo pobegniti pred privrženci vuduja na jugozahod države. Naša mreža notranje razseljenim osebam zagotavlja hrano in izobraževanje.«

Po besedah predstavnikov organizacije v številnih državah skrajneži zakonodajo uporabljajo tudi za zatiranje verskih manjšin. V Pakistanu, na primer, v ta namen uporabljajo zakone o bogoskrunstvu, organizacija Kristjani v stiski pa nudi finančno podporo za pravno pomoč krivično obtoženim.

Kupi v trgovini

SOS kristjanov
Družbena vprašanja
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh