Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Do konca tedna poostren nadzor nad uporabo mobilnih telefonov v prometu

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 09. 01. 2023 / 07:42
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.01.2023 / 08:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Do konca tedna poostren nadzor nad uporabo mobilnih telefonov v prometu
Tveganje za nesrečo se ob uporabi mobilnega telefona med vožnja poveča kar do 23-krat. FOTO: Pexels

Do konca tedna poostren nadzor nad uporabo mobilnih telefonov v prometu

Mobilni telefoni so v zadnjem desetletju eden izmed večjih motilcev pozornosti v prometu, ki dokazano povečujejo tveganje za nastanek prometnih nesreč. Vozniki ob uporabi mobilnih telefonov prav tako pogosto povzročajo zastoje v prometu. Agencija za varnost prometa in Policija bosta zato od danes do nedelje, 15. januarja, izvajala preventivno akcijo »Varno brez telefona v prometu«.

Policija je v letu 2022 ugotovila 25.670 kršitev po 35. členu Zakona o pravilih cestnega prometa, ki prepoveduje uporabo naprav ali opreme, ki zmanjšujejo voznikovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila.

Leta 2021 skoraj četrtina več kršitev

V letu 2021 je bilo tovrstnih kršitev 33.297 ali za skoraj četrtino več (23 %) kot lani. »Trend upada je mogoče pripisati poostreni zakonodaji, nadzoru Policije in ozaveščanju Agencije skozi vse leto«, menijo v Javni agenciji RS za varnost prometa.

Tveganje za nastanek nesreče se bistveno poveča

Strokovnjaki opozarjajo, da je med uporabo mobilnega telefona uporabnikova pozornost zmanjšana v treh vidikih: vidnem (pogled je usmerjen v zaslon), telesnem (roke niso na volanu/krmilu) in miselnem (miselni procesi so usmerjeni v napravo). »Tveganje za nastanek prometne nesreče se ob uporabi mobilnega telefona po različnih mednarodnih raziskavah poveča od 4- do 23-krat. Tako ogrožamo sebe in druge, za nastanek nesreče pa je dovolj že majhna napaka,« poudarjajo.

Med kršitelji tudi vse več kolesarjev in voznikov e-skirojev

Med kršitelji izstopajo starostne skupine od 35-44 let (30 %), od 45-54 let (23,2 %), na tretjem mestu pa so vozniki v starosti od 25-34 let (22,8 %). Glede na kategorijo udeleženca prevladujejo vozniki osebnih avtomobilov, teh je bilo 15.457 (60,2 %), slaba četrtina (6187) pa voznikov tovornih vozil, ugotavljajo v agenciji in ob tem dodajajo, da je med kršitelji vse več kolesarjev in voznikov e-skirojev.

Kakšne so kazni?

Za uporabo mobilnega telefona med vožnjo je za voznike motornih vozil predpisana kazen 250 evrov ter 3 kazenske točke. Za udeležence v prometu, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja (kolesa, e-skiroji in ostala lahka motorna vozila), pa kazen za uporabo mobilenih telefonov, slušalk in drugih naprav med vožnjo znaša 120 evrov.



Kupi v trgovini

Epidemija pametnih telefonov
Zdravje
29,99€
Nalaganje
Nazaj na vrh