Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Do velike noči bo znan program papeževega potovanja v Brazilijo

Objava: 30. 11. 2011 / 09:04
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Do velike noči bo znan program papeževega potovanja v Brazilijo

Sveti oče se bo leta 2013 v tej največji latinskoameriški državi udeležil svetovnega dne mladih.

V Riu de Janeiru že iščejo ustrezna prizorišča za množične dogodke svetovnega dne mladih, ki bo v tej največji latinskoameriški državi potekal med 23. in 28. julijem 2013, ob tej priložnosti pa Brazilci pričakujejo tudi obisk papeža Benedikta XVI. nadškofija Rio trenutno pričakuje predloge mestne uprave in deželne vlade, je v nedavnem pogovoru s časnikarji pojasnil nadškof Orani-Joao Tempesta.

Po svetovnem dnevu mladih leta 2014 v milijonski prestolnici prirejajo še svetovno nogometno prvenstvo, leta 2016 pa olimpijske igre. Kot je pojasnil nadškof Tempesta, bodo do velike noči prihodnje leto že znane postaje papeževega potovanja v Brazilijo julija 2013.

Prireditelji iščejo prizorišča znotraj ali zunaj mesta, ki so po eni strani primerna kulisa za srečanje papeža z mladimi s celega sveta, po drugi strani pa se želijo izogniti težavam z nastanitvijo in oskrbo mladih, kot se je to zgodilo letos avgusta na svetovnem dnevu mladih v Madridu. Za prireditev množičnega dogodka so v Braziliji ustanovili že številne delovne skupine tako na državni kot na cerkveni ravni, povezali pa so se tudi že s predsedniško palačo.

Konkretnih pričakovanj za število udeležencev svetovnega dne mladih 2013 nadškof Tempesta še ni želel navesti, saj je za to še precej zgodaj. Vsekakor pa nadškofija računa na številne mlade Brazilce in mladino iz sosednjih držav, za katere je bilo potovanje na svetovne dneve mladih v Madrid, pred tem pa v Sydney ali Köln, predaleč in predrago.

Pomembna tema za prihodnji svetovni dan mladih bi bila po besedah nadškofa Tempeste lahko boj proti drogam. V luči težav z mamilaškimi šefi je nadškof pojasnil, da je prevzem nadzora favel v Riu de Janeiru s strani varnostnih sil zgolj prvi korak. Pred dvema tednoma sta namreč brazilski vojska in policija izvedli veliko akcijo v revnih četrtih Ria.

Nadškof Tempesta je oznanil svojo pripravljenost za pomoč pri izboljšanju življenjskih pogojev v favelah, seveda v sodelovanju z državnimi oblastmi. Cerkev je bila s svojimi cerkvicami, šolami in vrtci že od nekdaj prisotna v teh revnih četrtih. Z osvoboditvijo revnih predelov se ponuja možnost za večje sodelovanje s prefekturo in z drugimi cerkvami. Cerkev mora po mnenju nadškofa 'v teh spremenjenih časih predstaviti nova znamenja'. Na področju cerkvene socialne pastorale to velja predvsem za področje preprečevanja uporabe in razpečevanja drog in duhovno oskrbo brezdomcev.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh