Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dober tek: zelena luč za mlete čričke

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 24. 01. 2023 / 17:49
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.01.2023 / 18:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dober tek: zelena luč za mlete čričke
Hišni murni oziroma črički, Acheta domesticus. FOTO: European Food Agency

Dober tek: zelena luč za mlete čričke

Kdo bi si mislil, da bodo v tako vihravih časih, vsaodnevno prepojenih z energetsko krizo, draginjo in vojno v Ukrajini, ena od najbolj perečih tem, na kateri se lomijo kopja po vsej Evropi, črički na krožniku.

Potem ko so 4. januarja letos v Uradnem listu EU objavili uredbo Evropske komisije, ki prižiga zeleno luč uporabi delno razmaščene moke iz prahu hišnih murnov oziroma čričkov kot novega živila na trgu, je uredba 20. dan po objavi, torej danes, tudi uradno stopila v veljavo in je v celoti zavezujoča in se neposredno uporablja v vseh državah članicah, torej tudi v Sloveniji.

Kje se bo živilo uporabljalo?

Družba Cricket One Co. Ltd je 24. julija 2019 pri komisiji vložila vlogo za odobritev dajanja delno razmaščenega prahu iz celih Acheta domesticus (hišnih murnov) na trg Unije kot novega živila, ki naj se med drugim uporablja v kruhu, štručkah, krekerjih, krušnih palčkah, žitnih ploščicah, piškotih, omakah, predelanih proizvodih iz krompirja, picah, sirotki v prahu, juhah, oreških, prigrizkih (razen čipsa), čokoladnih konditorskih izdelkih, mesnih pripravkih in celo v pivu podobnih pijačah.

Znanstveno mnenje o varnosti

Komisija je leto pozneje za oceno novega živila zaprosila Evropsko agencijo za varstvo hrane, ki je 23. marca lani sprejela znanstveno mnenje o varnosti delno razmaščenega prahu iz hišnih murnov kot novega živila in v njem ugotovila, da je varen po predlaganimi pogoji uporabe in pri predlaganih ravneh uporabe, s tem pa izpolnjuje pogoje za dajanje na trg.

Alergijske reakcije

Agencija je sicer v svojem mnenju zapisala, da lahko uživanje delno razmaščenega prahu iz hišnih murnov povzroči alergijske reakcije pri osebah, alergičnih na rake, mehkužce in pršice, hkrati lahko novo živilo vsebuje dodatne alergene, če so ti prisotni v substratu, s katerim se hranijo žuželke. Vseeno pa je vložnik po mnenju Evropske komisije zadovoljivo utemeljil izpolnjevanje vseh zahtev, zato mu je prižgala zeleno luč za dajanje novega živila na trg.

Tudi ličinke malega mokarja

S tem pa zgodba še ni končana: Evropska komisija je – kot sledi iz Uradnega lista EU – tudi družbi Ynsect NL B.V odobrila dajanje na trg ličink malega mokarja (Alphitobius diaperinus) v zamrznjeni ali posušeni obliki, v obliki paste ali prahu kot novega živila, pri tem pa uživanje prehranskih dopolnil z vsebnostjo ličink v obliki prahu odsvetovala mladoletnim osebam.

V Švici odobreni že dlje

Kot navaja Wikipedia, je v Švici hišni muren oziroma domači čriček uradno odobren za uporabo v prehrambnih izdelkih že od leta 2017. Sicer pa ocvrte hišne murne prodajajo kot hrano po tržnicah na Tajskem, za prehrano ljudi pa jih gojijo v jugovzhodni Aziji in delih Evrope in Severne Amerike. So nepopoln vir beljakovin, primanjkuje jim triptofana in lizina.

Vietnamski vložnik

Še beseda ali dve o vložniku: Cricket One je zagonsko podjetje s sedežem v Vietnamu, ki želi »pospešiti normalizacijo uživanja žuželk s proizvodnjo najboljših in najbolj zdravih sestavin iz čričkov za hrano, pijačo in kozmetiko«. Kot še poudarjajo v podjetju, je prihodnost v »trajnostnih in cenovno dostopnih beljakovinah iz čričkov«. No, odzivi javnosti so izrazito razklani.

Italijani so izrazito proti

Nedavna javnomnenjska raziskava v Italiji je pokazala, da ne bi žužkov – ob nenevarnih hišnih čričkih tudi ličink in kobilic – za nobeno ceno na mizah tolerirala več kot polovica (oziroma kar 54 %) Italijanov, 24 odstotkom vprašanih je glede tega vseeno, 16 odstotkom se ob novih živilih cedijo sline, 6 % vprašanih pa ni želelo odgovoriti.


Nalaganje
Nazaj na vrh