Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dobre novice za družine

Za vas piše:
Tomaž Merše
Objava: 13. 01. 2021 / 06:02
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 18.01.2021 / 14:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dobre novice za družine

Dobre novice za družine

S katerimi dodatnimi prejemki za družine bo vlada v času epidemije pomagala družinam?

Nekateri ukrepi v sedmem PKP so namenjeni prav posebej družinam in blaženju njihovih stisk med epidemijo. FOTO: Tatjana Splichal



Pandemija covida-19 je močno zarezala v naše življenje. Da bi zajezili širjenje bolezni in tako zagotovili, da bi v omejenih zmogljivostih zdravstvenega sistema lahko pomagali vsem, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, da se zdravnikom ne bi bilo treba odločati, komu bodo lahko pomagali in rešili življenje in komu tega ne bodo mogli nuditi, da ne bi množično izgubljali naših dedkov in babic, je bilo nujno treba uvesti precej omejevalnih ukrepov. Tako se je zaradi zaprtja nekaterih dejavnosti in manjšega obsega številnih drugih mnogo podjetij in posameznikov znašlo v težavah. Ob nujnem zaprtju vrtcev in šol so se mnogi starši znašli pred vprašanjem varstva za svoje otroke, zagotavljanja opreme in povezav za šolanje na daljavo, pomoči pri učenju, ki je na daljavo pač zahtevnejše kot v živo.

Tudi ukrepi za gospodarstvo pomagajo družinam

Vlada pod vodstvom Janeza Janše že vse od začetka epidemije išče in sprejema različne ukrepe za blažitev njenih posledic tako za gospodarstvo kakor za posameznike in družine. Tako je bil pred kratkim sprejet že sedmi zakon s paketom ukrepov za blažitve posledic epidemije. Tudi za družine so izredno pomembni vsi ukrepi, ki pomagajo v krizi preživeti podjetjem in ohranjati delovna mesta v njih (subvencije za čakanje na delo, subvencije za skrajšani delovni čas, temeljni dohodek za samozaposlene, subvencije za nadomestila za starše, ki so odsotni zaradi varstva otrok).

Nekateri ukrepi pa so namenjeni prav posebej družinam in blaženju njihovih stisk med epidemijo. Tako je vlada družinam namenila nekaj dodatnih družinskih prejemkov. To so enkratni solidarnostni dodatek v višini 50 evrov za prav vsakega otroka (prejemniki otroškega dodatka ga bodo prejeli samodejno, drugi starši morajo vložiti e-vlogo do konca januarja), višji dodatek za veliko družino, višji dodatek za nego otroka, ki ga prejemajo starši otrok s posebnimi potrebami s posebno odločbo.


Vlada je v času epidemije družinam namenila nekaj dodatnih družinskih prejemkov. FOTO: Unsplash


Višje nadomestilo za čas odsotnosti zaradi varstva otroka

Med epidemijo so zaposleni v nekaterih službah, kjer so bolj izpostavljeni tveganju okužbe, deležni različnih dodatkov. Za družinske prejemke v prihodnosti je pomembno, da se ti dodatki ne bodo upoštevali pri odmeri pravic iz javnih sredstev (otroški dodatek, državna štipendija, subvencija za vrtec, šolsko malico in kosilo) in tudi ne bodo obdavčeni z dohodnino. Za starše je dragoceno tudi višje nadomestilo za čas odsotnosti z dela zaradi varstva otroka (višja sila), ki v času epidemije zaradi zaprtja vrtcev in šol namesto 50 % znaša 80 % plače zaposlenega.

Solidarnostni dodatek

Vsi zaposleni, ki v času epidemije delajo in njihova zadnja plača ne presega dvakratnika minimalne plače (1881,16 evra bruto), bodo ob izplačilu decembrske plače v januarju prejeli enkraten neobdavčen krizni dodatek v višini 200 evrov. Solidarnostni dodatek v treh različnih višinah bodo dobili tudi upokojenci s pokojninami do 714 evrov.

Brezplačen vrtec za vse tretje in nadaljnje otroke?

Vlada kaže posluh za družine tudi s spremembami sistemskih ukrepov. Tako je v postopku sprejemanja v DZ predlog novele Zakona o vrtcih, ki ponovno uvaja brezplačen vrtec za drugega otroka, ki vrtec obiskuje istočasno kot njegov brat ali sestra, ter na predlog Družinske pobude brezpogojno brezplačen vrtec za tretjega in nadaljnje otroke v družini (za te bo vrtec brezplačen ne glede na to, ali so v vrtcu skupaj z bratom ali sestro ali ne).


Avtor prispevka je Tomaž Merše, predsednik društva Družinska pobuda, FOTO: Tatjana Splichal


Pomoč ob rojstvu otroka se je dvignila

Vlada je podprla predlog zakona, po katerem bodo staršem, ki delajo s skrajšanim delovnim časom zaradi starševstva, po novem prispevki za čas, ko ne delajo, odmerjeni glede na njihovo dejansko plačo in ne več glede na minimalno plačo kot doslej.

Z novim letom so začele veljati še nekatere druge za družine ugodne novosti, ki so bile sprejete že prej. Tako se je pomoč ob rojstvu otroka dvignila z 286,72 evra na 350 evrov, starševski dodatek, ki ga v prvem letu po rojstvu otroka prejemajo nezaposlene mamice in študentke, se je z 258,09 evra dvignil na višino osnovnega zneska minimalnega dohodka (402,18 evra), najnižje izplačilo materinskega, očetovskega in starševskega nadomestila se je zvišalo z dosedanjih 331 evrov bruto na 543 evrov bruto ali 402,18 evra neto.

Ukrepi za družine ob epidemiji

- Enkratni solidarnostni dodatek v višini 50 evrov za vse otroke.
- V letu 2021 povečan dodatek za velike družine: za družine s tremi otroki bo višji za 100 evrov in za družine s štirimi ali več otroki za 200 evrov. Velike družine prejmejo tudi solidarnostni dodatek za vse otroke.
- Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, rojene od 1. 1. 2020, do enega leta po koncu epidemije v višini 500 evrov.
- V času epidemije dodatek za nego otroka (za otroke s posebnimi potrebami) višji za 100 evrov (izplačan bo tudi za zadnje tri mesece 2020).
- Nadomestilo plače za odsotnost z dela zaradi varstva otroka do 5. razreda OŠ znaša v času epidemije 80 % plače zaposlenega (sicer samo 50 %).
- Vsi dodatki zaposlenih za delo v rizičnih razmerah, za nevarnost in posebne obremenitve se ne vštevajo v davčno osnovo za 2020 in 2021 ter ne bodo vplivali na odmero pravic iz javnih sredstev.
_ _ _

*Prispevek je objavljen v prilogi Naša družina (3/2021).*

*Avtor prispevka je Tomaž Merše, predsednik društva Družinska pobuda,*

*Naša družina na facebooku TUKAJ.*

Kupi v trgovini

Sveti Ladislav
Svetniki
15,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh