Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dobrodelna akcija Podarimo knjige

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 10. 02. 2020 / 13:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.02.2020 / 14:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Dobrodelna akcija Podarimo knjige

Knjige v vrednosti 50.000 evrov je dobilo enajst ustanov, ki so dejavne na socialnem, kulturnem ali izobraževalnem področju.

Knjige v vrednosti 50.000 evrov je dobilo enajst ustanov.

Avstrijska veleposlanica Sigrid Berka in predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu dekan Ivan Olip sta v ponedeljek, 10. februarja, v Ljubljani desetim nevladnim in neprofitnim ustanovam v Sloveniji ter Osrednji knjižnici Slovencev na Hrvaškem v Karlovcu podarila pester izbor knjig slovenskih in avstrijskih avtorjev. Knjige v skupni vrednosti 50.000 evrov (več kot 2.000 izvodov) so prejele organizacije, ki so dejavne na socialnem, kulturnem ali izobraževalnem področju.

Letos so podarili knjige kar enajstim ustanovam

Knjižni paket so v obliki bona tokrat prejeli: Zveza prijateljev mladine Slovenije, Zavod Nazaj na konja – Družinski center Kidričevo, Slovenska karitas, Osnovna šola Janka Kersnika Brdo – Podružnična šola Krašnja, Osnovna šola Mežica, Osnova šola Franja Goloba Prevalje, Krajevna skupnost Šentanel, Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem (Enota Mežica), Internacionalno društvo Most svobode – Freiheitsbrcke – Freedombridge Maribor, Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić – Osrednja knjižnica Slovencev na Hrvaškem, Društvo Kočevarjev staroselcev (Gottscheer Altsiedler Verein).


Predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu, dekan Ivan Olip je spomnil, da je že Prežihov Voranc zapisal, da je Mohorjeva družba naučila naš narod brati.

Tokrat je težišče na koroški regiji, saj so ravno lani obhajali 100. obletnico nasilne preselitve Mohorjeve družbe iz Celovca na Prevalje.

Akcija bo leta 2021 praznovala že svoj 20. rojstni dan

Veleposlanica Sigrid Berka je v priložnostnem govoru poudarila pomen branja knjig. »Da je to veselje pristno, sem se lahko v preteklih letih prepričala tudi sama, ko sem se udeležila izročitve knjig na primer v Mežici, Sevnici in Radovljici.« Ob tem je izpostavila, da bo akcija, za katero finančna sredstva zagotavlja Urad zveznega kanclerja na Dunaju, leta 2021 praznovala že svoj 20. rojstni dan.


Predsednik Mohorjeve družbe Ivan Olip

Mohorjeva družba je naučila naš narod brati

Predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu, dekan Ivan Olip je spomnil, da je že Prežihov Voranc zapisal, da je Mohorjeva družba naučila naš narod brati, da ga je kulturno oblikovala. »Glavna zamisel ob rojstvu MD je bila, dati narodu dobre in poučne knjige. S tem je postala MD, ustanovljena leta 1851, prva šola kulture in omike. Od tedaj deluje, raste in se krepi ter rodi žlahtne sadove. Podobna je močnemu drevesu z globokimi koreninami. Skupaj s slovenskim narodom je zadihala preporod narodov v 19. stoletju, bogatila slovensko srenjo z žlahtno domačo besedo in je bila tako svetilka vsem slojem naroda.«


Ivan Olip, predstavnik Slovenske karitas, veleposlanica Sigrid Berka

MD je je ostala edini povezovalni faktor zdomstva in zamejstva

Kot je dejal, je MD zrasla iz »globoke vere in trdnega zaupanja, da vsebuje vsako dobro seme neuničljivo moč rasti. Zato je mogla prerasti in premagati ideološke in politične razmere razburkanega prejšnjega stoletja naše zgodovine. Vedno je ostala pokončna, hrabra in zvesta ciljem ustanoviteljev. Ob vseh zgodovinskih in svetovnonazorskih izzivih, posebej pa še po drugi svetovni vojni, je ostala edini povezovalni faktor zdomstva in zamejstva z matično domovino.«


Ivan Olip, predstavnica Zveze prijateljev mladine, veleposlanica Sigrid Berka

MD plete mrežo vzajemnosti in Slomškovega duha

Dekan Olip je poudaril, da ima Mohorjeva družba v Celovcu v današnjem globaliziranem in digitaliziranem svetu »še poseben izziv, da povezuje slovenski narod ter plete mrežo vzajemnosti in Slomškovega duha v smislu njegove oporoke 'Sveta vera vam bodi luč, materina beseda pa ključ do zveličavne narodove omike'.


Ivan Olip, predstavnica Osnovne šole Prevalje, veleposlanica Sigrid Berka

Dodal je, da je bilo založništvo od vsega začetka glavno in temeljno poslanstvo MD. »S tem hoče poudariti svojo skrb za ohranjevanje jezika med Slovenci doma kot tudi zunaj meja Slovenije.«

Kulturni del dogodka so oblikovali učenci in učenke Osnovne šole Franja Goloba iz Prevalj.

Foto: Ivo Žajdela

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh