Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dobrodelno okrog Slovenije za nakup koles za socialno ogrožene otroke

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 24. 04. 2023 / 12:35
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 24.04.2023 / 13:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dobrodelno okrog Slovenije za nakup koles za socialno ogrožene otroke
Utrinek z lanske vožnje Dobrodelno okrog Slovenije. FOTO: DOS/Sportida

Dobrodelno okrog Slovenije za nakup koles za socialno ogrožene otroke

Rekreativna kolesarska vožnja za dober namen, »Dobrodelno okrog Slovenije«, bo maja letos vozila že četrti krog. Plemenita zgodba se je začela pisati leta 2020, že leto pozneje pa iz dvodnevnega prerasla v petdnevni dogodek.

Idejni oče projekta je ultramaratonski kolesar Dami Zupi, ki je svoje poslanstvo našel tudi v tem, da skuša s kolesarjenjem storiti nekaj dobrega tudi za vse, ki tega sami niso zmožni, bodisi z osveščanjem o zdravem življenjskem slogu bodisi tako, da zagotovi kolesa tistim, ki si jih sami ne morejo privoščiti. Projekt ima namreč tudi dobrodelni naboj, skupaj s Slovensko karitas zbirajo sredstva za nakup koles za otroke iz socialno šibkejših družin. Zanje so doslej zagotovili že 80 koles.

Med 2. in 6. majem

Dobrodelno okrog Slovenije (DOS) je kolesarska vožnja s cestnimi kolesi, ko Zupi in še 25 izbranih kolesarjev v petih dneh prevozi celotno traso okrog države, dolgo 1225 kilometrov, posamezne etape pa so dolge med 250 in 270 kilometri. Letos bo karavana na pot krenila v torek, 2. maja 2023, ob 7.30 iz Novega mesta (ravno prva etapa s ciljem v Portorožu bo tudi najdaljša letos), kjer bo štiri dni pozneje, v soboto, 6. maja, tudi cilj DOS.

V ekipi bo tudi kolesarka Mojca Lenarčič

Damija Zupija bo na terenu spremljalo 25 kolesarjev, ki so jih izbrali že oktobra lani, med njimi pa bo tudi 7 lanskih udeležencev, nekaj tujcev (5 Hrvatov) in prav tako ženska kandidatka, ki bo letos prvič odpeljala DOS, Mojca Lenarčič. »Po njenih vožnjah sodeč bo marsikateremu fantu povzročala 'težave',« se je nasmehnil Zupi. »To sicer niso profesionalni kolesarji, so pa kolesarji, ki se ne smejo ustrašiti sedeti na kolesu tudi po 12, 13 ur dnevno,« še opozori idejni vodja projekta.


Od 24 do 60 let

Pestrost udeležencev potrjuje tudi zanimiv statistični podatek, da najmlajši letos šteje 24 let, najstarejši pa 60 let. »Ne gre pa za posamično kolesarsko vožnjo, mi vozimo v skupinah. Zaradi prometne varnosti in logistike organiziramo dve skupini s spremljevalnimi vozili, kolesarji torej štartajo in zaključijo dan skupaj,« še pojasni Zupi, zadovoljen, da je projekt postal tudi mednarodno prepoznaven, »upam si trditi, da v Sloveniji, pa tudi širše, podobnega projekta ni.«

Pridruži se lahko vsakdo

Obenem pa spodbuja tudi kolesarke in kolesarje, da se jim pridružijo kjer koli na poti. Na spletni strani DOS bo TUKAJ na voljo prenos v živo z GPS-sledenjem, tako da se lahko kadar koli priključi kdor koli, prav tako imajo organizirane postanke. »Z nami lahko prevozite tri ure, 20 kilometrov ali nas samo moralno podprete – pridete na eno od postajališč in nam stisnete roko, nas pozdravite, zaploskate, bodrite, motivirate,« vabi organizator.

#zakolo5 na 1919

Plemenit namen DOS pa je možno podpreti tudi s sms-sporočilom #zakolo5 na 1919 in tako prispevati 5 €. Tudi sicer je projekt ena od novih metod za promocijo dobrodelnosti, pa poudarja tudi Helena Zevnik Rozman iz Slovenske karitas, v kateri so mlade sodelavce iz Mlade karitas spodbudili, da kot prostovoljci pomagajo pri organizacijski podpori in tako uvidijo, da lahko širijo dobrodelnost tudi na druge načine.


Kolesa za otroke iz socialno šibkih družin

»Ni pa pomembno le zbirati sredstev, temveč tudi sporočiti družbi, da moramo biti dobrodelni; da lahko vsakdo nekaj naredi za drugega, naši kolesarji to storijo s kolesarjenjem, kar najbolje znajo, nekdo s čim drugim. Gre za promocijo dobrodelnosti, ki širi srca ljudi,« poudarja Zevnikova in hkrati izpostavlja zbiranje koles za otroke iz socialno šibkih družin, s čimer jim želijo sporočiti, da je zanje »pomembno tudi kolo, ne le šola in hrana«.

Kolo tem otrokom sporoča: vredni ste!

»Tudi kolo jih identificira z drugimi. Običajno imajo otroci iz takšnih družin rabljena kolesa ali jih sploh nimajo, danes pa je kolo že simbol, da si vreden v družbi. Primer: v družini z grdo ločitvijo in nizkimi dohodki je lahko kolo v nekem trenutku blažilec stiske za otroka. Kolo tem otrokom sporoča: vredni ste, prav je, da ste enakovredni v naši družbi! Pomeni jim nekaj, česar dotlej še niso imeli,« je dodala Helena Zevnik Rozman.

Migaj, zdravo uživaj

Slovenska karitas sicer vstopa v triletni projekt »Migaj, zdravo uživaj«, s katerim želi sporočiti, da je zdrav življenjski slog med mladimi zelo pomemben, in dati vedeti tudi otrokom iz socialno ogroženih družin, kako zelo pomembno je gledati na zdravje in na skrb zase, da bo njihova prihodnost lepša, da bodo lažje enakovredno vstopali v družbo. »Zato je tudi kolesarjenje spodbuda h gibanju, k zdravemu načinu življenja v naravi. Kolesarjenje, gibanje, šport – to so pomembne vrednote za vse.«

Helena Zevnik Rozman (Slovenska karitas), idejni oče projekta Dami Zupi in Robert Gratton (Zveza društev diabetikov Slovenije). FOTO: Janez Porenta

Na več kot pol poti do lune

DOS pa vsako leto ponudi priložnost sodelovanja tudi društvu ali organizaciji, ki ozavešča javnost o svoji problematiki. Letos je to Zveza društev diabetikov Slovenije, njen predsednik Robert Gratton je predstavil kampanjo #DarujemKilometre za ozaveščanje o sladkorni bolezni, s katero so že »na več kot pol poti do lune, do katere je okrog 384.000 kilometrov. Za cilj smo si namreč zastavili priti do lune, loči nas še dobrih 140.000 km. Ko pridemo do tja, bomo razmislili, ali pridemo nazaj ali gremo še naprej.«

Razbijanje mitov o življenju s sladkorno boleznijo

S kampanjo želijo razbiti mite o življenju s sladkorno bolezni in ozaveščati javnost o pomembnosti gibanja, tako za osebe s sladkorno boleznijo kot vse ostale. Osebe s sladkorno boleznijo in njihove bližnje želijo spodbuditi k aktivnemu življenjskemu slogu, saj to pomembno prispeva pri dobro vodeni sladkorni bolezni. Tudi ostale pa želijo spodbuditi h gibanju, ki je pomembno ne le pri obvladovanju sladkorne bolezni, temveč tudi ostalih bolezenskih stanj.

Dva kolesarja s sladkorno boleznijo tudi na DOS

»Odziv na kampanjo nas je presenetil, kilometri iz leta v leto naraščajo. Letos se bosta DOS pridružila dva kolesarja s sladkorno boleznijo, Urban Kravos in Aljaž Bratkovič, letošnja ambasadorja akcije #DarujKilometre, s čimer želimo pokazati, da se osebe s sladkorno boleznijo lahko aktivno vključijo v življenje in normalno živijo. Mislim, da bomo do 14. novembra, ko je svetovni dan sladkorne bolezni, zaključili akcijo in prišli do lune,« je slikovito pojasnil Gratton.

Nalaganje
Nazaj na vrh