Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dobrodelno pustno rajanje

Za vas piše:
K. C.
Objava: 04. 03. 2019 / 09:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.03.2019 / 09:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dobrodelno pustno rajanje

Dobrodelno pustno rajanje

V sobotni pustni iskrici so za zdravstveni center v Ugandi zbrali več kot 100.000 evrov.

V sobotni pustni iskrici so za zdravstveni center v Ugandi zbrali več kot 100.000 evrov.



V Športni dvorani Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu v Ljubljani je bilo na pustno soboto, 2. marca, pustno rajanje z dobrodelno noto. Nasmejane izvirne pustne maškare so na plesu zabavali Damjana Golavšek ter Toni Sotošek z družino in prijatelji. Program je radijski voditelj vodil Jure Sešek.



Dobrodelen ples maškar sta pripravila Misijonsko središče Slovenije in Radio Ognjišče. Zbrana sredstva so letos namenjena misijonu v Ugandi, kjer želijo pomagati zgraditi zdravstveni center za matere in otroke. Misijonar Danilo Lisjak, ki deluje na misijonu Atede, pravi, da 35.000 ljudi s tega območja nima niti ambulante, zaradi različnih bolezni pa je umrljivost otrok in mater zelo visoka.



»V našem delu Afrike otroci najpogosteje umirajo zaradi malarije, ki ima štiri stopnje. Ko doseže četrto, lahko otrok umre v eni noči. Starši nimajo niti znanja niti potrebnih zdravil. Velika težava je še vedno tudi AIDS, prebivalci obolevajo tudi za ebolo in drugimi nalezljivimi boleznimi. Vsem bomo skušali pomagati v našem zdravstvenem centru.«



»Bogat je ta, ki daje z dobrim namenom«

Dobrotniki v maskah ali brez njih so do nedelje, 3. marca, do 12. ure darovali 101.775 evrov in s tem navdušili organizatorje. Misijonar Danilo Lisjak, ki se je oglasil iz vroče Ugande, se je Radiu Ognjišče zahvalil za idejo, da na misijonu Atede zgradili bolnišnico. Sodelavci Radia Ognjišče so Ugando obiskali ob slovesnem blagoslovu nove šole na tamkajšnjem misijonu, ki je sad Trikraljevske akcije in dobrote slovenskih otrok.



»Prišli ste, videli resnico na terenu, srečali naše ljudi, zdaj pa s sodelavci navdušujete vso Slovenijo. Za zmago vaše dobrote, za zdravstveni center, izgradnjo bolnišnice za naše otroke, matere, revne in uboge. 30 opek za en evro. Otroci so na Pustni Sobotni iskrici zbirali za opeke, odrasli za cement, železo … Veliko fantov in mož bo ob tej gradnji dobilo delo, skromna sredstva za preživljanje številčnih družin. Bogat je ta, ki daje z dobrim namenom in z vašim darom bo Gospod obogatil tiste, za katere On ve, da so potrebni.«



Sreče ne moremo kupiti

Tudi sodelujoči so bili veseli, da so lahko del te akcije. Damjana Golavšek, ki je na noge spravila dvorano kot deklica Rozamunda, je dejala, da si z denarjem sreče ne moremo kupiti, lahko pa pomagamo tistim, ki nimajo ničesar.

Hvaležni Sotoškovi

Sotoškovi pa so se ob tem Bogu zahvalili, da so srečna, zdrava družina, z veseljem pa pomagajo tistim, ki jim ne gre tako dobro. »Naredili bomo dobro delo, človek nikoli ne ve, kako se življenje obrne, morda bomo tudi mi kdaj potrebovali pomoč,« je dejal Toni Sotovšek.

Njegova žena pa se je spomnila, kako pomembna je dobra zdravstvena oskrba za bodočo mater. »Tudi sama sem rodila pet otrok in sem bila v porodnišnici v Brežicah zelo zelo zadovoljna in vem, kaj tako urejeno in varno okolje pomeni za mamico in novorojenega.«


Krofe sta darovala Žito in Mercator, pokrovitelj letošnjega pustnega plesa z dobrim namenom pa je AMZS.

Foto: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh