Zapri
Iskanje

Dobrodošlica krovnih organizacij predsednikoma

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 13. 07. 2020 / 08:38
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.07.2020 / 07:38
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Dobrodošlica krovnih organizacij predsednikoma

Dobrodošlica krovnih organizacij predsednikoma
Pod zapis sta se podpisala Ksenija Dobrila (SKGZ) in Walter Bandelj (SSO).

Foto: Francesco Ammendola/Urad za medije in komuniciranje italijanskega predsedstva republikeDanes bo v Trstu, v navzočnosti italijanskega in slovenskega predsednika Sergia Mattarelle in Boruta Pahorja, ob stoti obletnici požiga tamkajšnjega Narodnega doma podpisan dokument, s katerim bo objekt ponovno formalno prešel v last slovenske manjšine. Predsednikoma so dobrodošlico zaželeli tudi v obeh krovnih organizacijah Slovenski kulturno-gospodarski zvezi (SKGZ) in Svetu slovenskih organizacij (SSO), pod odprto pismo sta se podpisala oba predsednika Ksenija Dobrila in Walter Bandelj. Pismo v nadaljevanju objavljamo v celoti:

»Dobrodošla, predsednika, pri nas doma!

Krovni organizaciji SKGZ in SSO pozdravljata prihod predsednikov Republike Italije Sergia Mattarelle in Republike Slovenije Boruta Pahorja v Trst ob 100-letnici požiga Narodnega doma. Gre za velik poklon vsem nam, s katerim bosta potrdila vrnitev te simbolične in zgodovinske stavbe svojemu prvemu lastniku, slovenski narodni skupnosti v Italiji.

13. julija se spominjamo tragičnega dogodka požiga Narodnega doma. Tisto popoldne, ki je pisatelju Borisu Pahorju in številnim drugim rojakom ostalo tako živo v spominu, se je na Primorskem začelo fašistično preganjanje slovenskega naroda in jezika. Dan, ki je napovedoval dolgo, predolgo noč demokracije, spoštovanja človekovih pravic, dostojanstva osebe in dobrososedskih odnosov.

In vendar je danes dan, ko lahko iz perspektive spomina preidemo v perspektivo prihodnosti. To nam narekuje ravno obisk dveh predsednikov Italije in Slovenije, ki sta zaslužna, da je postopek vračanja Narodnega doma dobil odločilni zagon za dosego končnega cilja, za kar smo jima izredno hvaležni.

Vsem nam je jasno, da bo storjen temeljni korak v pravo smer. Podpisu sporazuma bodo seveda morali slediti še drugi koraki, a vendar danes lahko rečemo, da v to smer stopamo skupaj. Tudi kot slovenska narodna skupnost smo se spet izkazali, da v pomembnih zadevah znamo biti enotni. V tem smislu sta dve krovni organizaciji ustanovili fundacijo Narodni dom, ki bo sprejela visoko odgovornost, da tej simbolni in zgodovinski stavbi povrne nekdanji pomen in vlogo ob upoštevanju sodobnih izzivov.


Foto: Ivo Žajdela


Spoštovana predsednika!

Današnji dan sta želela obogatiti tudi s skupnim obiskom dveh spominskih krajev v Bazovici, ki opozarjata na grozote prejšnjega stoletja. Vajino dejanje terja od nas spoštovanje in zavedanje, da tega ne bi bilo, če ne bi oba prepričano verjela v vrednote združene Evrope, ki temelji na spoštovanju človekovih pravic in dostojanstva osebe ter na sodelovanju med narodi. Ravno z evropskim povezovanjem, ki se je začelo na evropskih pogoriščih po koncu druge svetovne vojne, so se na tem obmejnem prostoru zvrstili številni dogodki, ki so Italijo in Slovenijo privedli do konstruktivnega sodelovanja. In to sodelovanje ima kot protagonista slovensko manjšino v Italiji in italijansko manjšino v Sloveniji, kar je nadvse dragoceno.

Dolga desetletja so naše življenje v teh krajih pogojevali tragični zgodovinski dogodki, ki jih seveda ne smemo pozabiti. Čas pa je, da naš vsakdan oplemenitimo z dejanji upanja, kot je vajina današnja skupna prisotnost v Trstu za potrditev vrnitve Narodnega doma naši narodni skupnosti, za kar smo vama globoko hvaležni.«

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh