Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dodatno rahljanje ukrepov

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 05. 07. 2021 / 07:46
Oznake: Koronavirus
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.07.2021 / 19:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dodatno rahljanje ukrepov
Od danes veljajo bolj sproščeni ukrepi tudi pri verskih obredih. FOTO: Ivo Žajdela

Dodatno rahljanje ukrepov

Vlada je na seji prejšnji teden z odlokom napovedala dodatno sproščanje nekaterih ukrepov. Od danes se tako sproščajo ukrepi pri opravljanju trgovskih in drugih storitvenih dejavnostih ter na področju kulture in športa. Bolj sproščeni so tudi ukrepi pri uresničevanju kolektivnega uresničevanja verske svobode.

Medosebna razdalja najmanj enega metra

Na področju kolektivnega uresničevanja verske svobode je Vlada podaljšala veljavnost Odloka o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode in določila še dodatno sproščanje pogojev in omejitev. Novela odpravlja pogoj površine pri določanju dovoljenega števila oseb pri vseh oblikah kolektivnega uresničevanja verske svobode, vendar mora biti med udeleženci zagotovljena medosebna razdalja najmanj enega metra.

Navodila slovenskih škofov

Slovenski škofje so na podlagi novega Odloka sprejeli navodila pri opravljanju verskih obredov, ki veljajo do vključno 11. julija, in sicer:

  • zagotavljati je treba minimalni možni stik med udeleženci,
  • obvezno je redno prezračevanje/ventiliranje (npr. odprta okna) v katerih se kolektivno uresničuje verska svoboda,
  • obvezna je uporaba zaščitnih mask znotraj cerkva; zunaj je obvezna zgolj če ni mogoče zagotoviti 1,5 metra medsebojne razdalje
  • obvezno je razkuževanje rok ob vstopu in izstopu iz zaprtih prostorov, v katerih se kolektivno uresničuje verska svoboda.

V gostilnah med mizami ni več obvezna 3-metrska razdalja. FOTO: Tatjana Splichal

Nič več omejitve glede števila strank

Od danes je možno opravljanje vseh dejavnosti na področju prodaje blaga in storitev. V poslovnih oz. trgovskih prostorih ni več omejitve glede števila strank. V notranjosti gostinskih lokalov ni več treba nositi mask, med mizami ni več obvezna 3-metrska razdalja. Na kongresih so lahko zasedena vsa razpoložljiva mesta. Vstop v gostinske in nastanitvene obrate ter v notranje prostore sejmov in kongresov je dovoljen ob izpolnjevanju pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

Na javnih kulturnih prireditvah nošenje mask ni več obvezno. FOTO: arhiv Družine/Tatjana Splichal

Sprostitve pri kulturnih in športnih prireditvah

V javnih kulturnih prostorih nič več ne velja pravilo 10 kvadratnih metrov na posamezno stranko. V knjižnicah, arhivih, muzejih, galerijah ter na kulturnih dogodkih število oseb ni več omejeno, a sta pri tem potrebna uporaba zaščitnih mask in vzdrževanje medosebne razdalje. Na javnih kulturnih prireditvah maske niso več potrebne, ostaja pa pogoj PCT.

Tudi pri športnih dejavnostih prihaja do sprostitev, saj število vadečih ni več omejeno. Prav tako prisotnost gledalcev na športnih prireditvah ni več omejena na delež števila razpoložljivih sedišč. Nošenje maske ni več obvezno, je pa nujno izpolnjevanje pogoja PCT.

Brez smrtnih žrtev minuli teden

Po vladnih podatkih v minulem tednu pri nas nismo zabeležili nobene smrtne žrtve zaradi koronavirusa. Virusu je sicer do zdaj podleglo 4420 ljudi. V bolnišnicah je hospitaliziranih 58 bolnikov, od tega 16 na intenzivni terapiji. Povprečje okužb zadnjih sedmih dni pa znaša 25,1.


Nalaganje
Nazaj na vrh