Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dojenje, temelj za življenje

Za vas piše:
K. C.
Objava: 02. 10. 2018 / 07:54
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.10.2018 / 08:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dojenje, temelj za življenje

Dojenje, temelj za življenje

V ponedeljek, 1. oktobra, se je začel teden dojenja. Letošnji slogan tedna je Dojenje, temelj za življenje.
V ponedeljek, 1. oktobra, se je začel teden dojenja, ki ozavešča o pomembnosti dojenja za otroka in matere. Letošnji slogan tedna je Dojenje, temelj za življenje. V avli Porodnišnice Ljubljana bomo tako prvi teden v oktobru pripravili informativno stojnico s promocijskim materialom na temo dojenja.

Zakaj je dojenje koristno za dojenčka in mater, so pojasnili na kliničnem oddelku za perinatologijo Ginekološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Na spletni strani so zapisali, da ima dojenje pozitiven vpliva na zdravje in razvoj otroka, saj z materinim mlekom dobi vse, kar potrebuje v prvih šestih mesecih.

»Imunske in zaščitne snovi v materinem mleku varujejo otroka pred številnimi boleznimi, znižujejo možnost alergij, dojeni otroci pa imajo redkeje prekomerno telesno težo. Materino mleko ima spremenljiv vonj in okus glede na to, kaj mati uživa, tako da so dojeni otroci od vsega začetka navajeni na okus družinske hrane.«

Prednost tudi za doječo mater

Dojenje mater varuje pred boleznimi. Manj je rakavih obolenj dojk in jajčnikov, podaljša se zaščita pred novo nosečnostjo, hitreje pa tudi izgubi kilograme, pridobljene med nosečnostjo. Po novejših raziskavah ima v kasnejšem obdobju življenja manj možnosti za nastanek bolezni, povezanih z metabolizmom, zlasti za sladkorno bolezen tipa 2.

Sklad Združenih narodov za otroke (Unicef) in Svetovna zdravstvena organizacija v letošnjem letu posebej opozarjata na pomen dojenja v prvi uri po rojstvu. Po ocenah namreč kar 78 milijonov novorojenčkov ali trije od petih ni dojenih v prvi uri po rojstvu, kar pomeni tveganje za bolezni ali celo smrt. Hkrati odlašanje z dojenjem pomeni manjše možnosti za dojenje v prihodnosti.



Ob ponudbi nadomestkov materinega mleka je mogoče, da bodo ti sčasoma povsem nadomestili dojenje. Ženske se ne morejo informirano odločiti o hranjenju svojega otroka, če dobivajo pristranske in napačne informacije, zato . Naloga zdravstvenih delavcev je spodbujanje, zaščita in promocija dojenja. "Smo glas otroka, ki si zasluži najboljše," še poudarja diplomirana medicinska sestra Marta Borštnar.

Svetovni teden dojenja je del aktivnosti Svetovne zveze za podporo dojenju, s katerimi opozarja na pomen dojenja. V nekaterih državah poteka v prvem tednu avgusta, medtem ko ga v Evropi zaznamujemo prvi teden v oktobru.

Dojenje: dar tvojemu dojenčku

Pri založbi Družina smo izdali knjigo Dojenje: dar tvojemu dojenčku, v kateri bodo mamice, ki se pripravljajo na novorojenčka in bodo začele dojiti, izvedele vse o hranjenju svojega malega zaklada v prvih šestih mesecih po porodu. "Odločitev za dojenje je pomemben korak na poti starševstva in verjetno veliko bolj daljnosežna odločitev, kot sprva mislimo. Ko je dojenček med nami, nam velikokrat zmanjka poguma, podpore in vztrajnosti, zato je knjiga z duhovno podporo dojenju dobrodošel pripomoček, ki naj bo v obdobju dojenja vsaki mamici na dosegu roke za navdihujoče branje. Navedki na straneh te knjige kažejo, da dojenje ni le najboljša hrana in zaščita za dojenčka, ampak tudi dejanje, ki krepi družino, Cerkev in družbo."

Kupi v trgovini

Če bi poznali Božji dar
Duhovna rast
13,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh