Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dom sv. Jožef prvi dobitnik bronastega certifikata za delo s starejšimi po montessori metodi

Za vas piše:
K. Zv.
Objava: 12. 07. 2023 / 10:47
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.07.2023 / 11:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dom sv. Jožef prvi dobitnik bronastega certifikata za delo s starejšimi po montessori metodi
Dom sv. Jožef v Celju je bronasta certifikata za delo po montessori metodi prejel kot prvi v Evropi. FOTO: Dom sv. Jožef Celje/FB

Dom sv. Jožef prvi dobitnik bronastega certifikata za delo s starejšimi po montessori metodi

Dom sv. Jožef Celje je kot prvi v Evropi prejel certifikat kakovosti Montessori Inspired Lifestyle za delo s starejšimi, drugi certifikat pa za vodenje ustanove kot celote. Bronasta certifikata sta prva in osnovna stopnja k nadaljnjemu delu za certificiranje kakovosti.

V Domu sv. Jožefa so se tako pridružili montessori skupnosti, ki v svoje delovanje uvaja načela in vrednote, kot so spoštovanje, dostojanstvo in enakovrednost. V imenu Center for Applied Research in Dementia - CARD jim je bronasti certifikat kakovosti za delo z starejšimi in odraslimi z demenco predala Sara Črepinšek, inštruktorica metode montessori za starejše in osebe z demenco.

V domu s 120 stanovalci in 84 zaposlenimi so si za pridobitev certifikata prizadevali osem let, odkar so prvo zaposleno poslali na izobraževanje v Francijo. »Ker gre pri tem načinu dela predvsem za spremembo kulture in mišljenja, izobraževanja niso bila dovolj. Navada je železna srajca, zato se vzorci ravnanja le počasi spreminjajo,« je dejala Črepinškova. 

Skupinska fotografija s stanovalci doma sv. Jožef. FOTO: Dom sv. Jožef Celje/FB

Spodbuda za nadaljnjo delo 

Bronasta certifikata sta dokaz, da ne izpolnjujejo le kriterijev, temveč tisto nekaj več, kar se čuti, ne le vidi. Črepinškova pravi, da sta certifikata, ki so ju prejeli, le prvi korak. Opogumljeni s spodbudami ocenjevalcev iz ZDA bodo nadaljevali zaradi želje, da imajo stanovalci okolje, ki je pripravljeno za to, kar še zmorejo ter jih spodbuja v njihovi samostojnosti.

Vsak od nas lahko nekaj da 

»Danes praznujemo veselo novico, da je naš dom, kot prvi v Evropi prejel bronasti certifikat za kakovostno delo s stanovalci in vodenje ustanove kot celote. Lahko smo zelo zadovoljni, kako mladina skrbi za nas in vedno najde kakšno spodbudno besedo in nam polepša dan. Trudijo se, da je vsak od nas, glede na svoje sposobnosti, čim bolj aktiven in sodeluje na taka ali drugačen način v naše skupno dobro,« je ob prevzemu certifikata dejal Danijel Pšeničnik

Danijel Pšeničnik. FOTO: Dom sv. Jožef Celje/FB

»Poleg veselja čutimo veliko odgovornost«

Predstavnica zaposlenih Ana Stepišnik je ob prevzemu certifikata povedala: »Prejem certifikata kakovosti Montessori nam je vsem prinesel potrditev, da je naš trud, ki ga vlagamo v naš poklic, v naše delo, viden in cenjen. Tekom montessori izobraževanj smo na marsikakšno stvar pogledali z druge perspektive, odpirala so se nam mnoga vprašanja in hkrati smo videli rešitve, na katere prej morda ne bi pomislili. Poleg veselja pa čutimo tudi veliko odgovornost, da pridobljeno znanje vedno znova povezujemo z izkušnjami in srčnostjo - še naprej v smeri ohranjanja človekovega dostojanstva in delamo svet lepši.«

Ana Stepišnik ob prejemu certifikata. FOTO: Dom sv. Jožef Celje/FB

Predstavnik Mestne občine Celje, vodja oddelka za družbene dejavnosti dr. Bojan Cvelfar je Domu sv. Jožef čestital za opravljeno delo in mu zaželel uspešno pot tudi v prihodnje.

Bojan Cvelfar, predstavnik Mestne občine Celje. FOTO: Dom sv. Jožef Celje/FB

Prek spleta so prireditev spremljali dr. Camron Camp (CARD), Gary Johnson (Gary Johnson Monarch Pathways, ki je načela dr. Marie Montessori prilagodil za vodenje ustanov) in Véronique Durand-Moleur (Montessori Lifestyle AG&D).

Kupi v trgovini

Razprodano
Križev pot bolnika - pot upanja
Molitveniki
6,31€
Nalaganje
Nazaj na vrh