Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Don Bosko – ljubeznivi vzgojitelj

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 03. 09. 2020 / 06:54
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.09.2020 / 11:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Don Bosko – ljubeznivi vzgojitelj

Don Bosko – ljubeznivi vzgojitelj

Kaj nam ima sveti Janez Bosko sporočiti ob začetku novega šolskega leta?
Preventivni vzgojni sistem sv. Janeza Boska temelji na treh stebrih: razumu, veri in ljubeznivosti. Sam don Bosko je o tem zapisal: »Sistem ves sloni na razumu, veri in ljubeznivosti, zato izključuje vsako nasilno kazen in se skuša ogibati celo majhne kazni.« O njegovi izjemno uspešni vzgojni metodi je bilo napisanih že veliko razprav,

Franc Maršič pa nam v knjigi z naslovom Duhovnost vzgaja: življenjska izkušnja sv. Janeza Boska podaja še nekaj drugih poudarkov, ki so pri tem pomembni.

Izkušnja iz otroštva
Že dveletni Janez Bosko je postal sirota brez očeta, kar je zaznamovalo njegovo duhovniško in vzgojno delo, prežeto s stalnim naporom »najti Očeta« oziroma »biti Oče« po vzoru nebeškega Očeta. Po očetovi smrti je nalogo vzgoje predano prevzela mati Marjeta.

Za celotno človekovo življenje sta ključni njegovo otroštvo in mladost. Ti dve obdobji sta odločilnega pomena, ki človeka lahko vodita v večno srečo, lahko pa žal tudi v večno pogubljenje. Prav zato se je don Bosko močno zavedal, da so mladi najbolj občutljiva in dragocena skupina vsake človeške družbe.

Naj nam ne bo vseeno za mlade …
Don Bosko je bil vedno in povsod najprej in predvsem duhovnik, pozoren je bil na versko vzgojo, še posebej pa na vzgojo revnejših slojev. Njegovo vzgojno poslanstvo ima svoje korenine v nenavadnih sanjah, ki jih je doživel komaj devetleten. V sanjah je doživel, kaj je potrebno storiti, da nevarne, divje 'zveri' postanejo mirne, pohlevne 'ovce'. V kritičnih trenutkih svojega delovanja pa je pozneje spoznal, da prav iz tega iz tropa zveri in črede ovac vstajajo novi pastirji, ki se mu pridružujejo pri njegovem delu.

»Duhovnost preventivnega sistema enako nagovarja tako mlajše kot starejše. Eni in drugi morajo skrbno, dosledno in vsestransko stopati korak za korakom po poti življenjske zrelosti – v medsebojni soodgovornosti in spoštovanju. Don Bosko nas vabi v eno samo družino vseh tistih, ki jim ni vseeno za mlade in s tem za človeško družbo in za Cerkev,« je prepričan Franc Maršič in dodaja: »Biti z mladimi je temeljno izhodišče don Boskove vzgoje. To pa je možno le v medsebojnem zaupanju, ki temelji na zaupanju v Božji načrt stvarjenja in odrešenja. Vsakdo bi moral biti mlademu človeku tudi oče, brat in prijatelj, danes pa žal v naših družinah živimo velikokrat drug mimo drugega.«


Mladega človeka v veliki meri usmerja in določa okolje odraslih. Foto: Shutterstock.

Bodi vesel!
»Bodi vesel!« je bil don Boskov pozdrav, istočasno pa spodbuda njegovim fantom. V veselju je videl močno sredstvo zoper hudobnega duha. Veselje in optimizem potrebujemo danes bolj kot kdajkoli prej. Svoje fante je pozdravljal z »Bodi vesel!« – kot da bi s tem želel reči: Že zdaj okušaj življenje odrešenih – nebesa!

Tako kot drevo …
»Mlad človek je sposoben velikih junaštev, žrtev in nesebičnosti. Odrasli mu moramo to omogočiti in ga pri tem usmerjati,« povzema svetnikove misli avtor omenjene knjige. Ob tem ugotavlja: »Zakonitost narave nas uči, da mlado drevo potrebuje posebno pripravo in skrb, stalno nego in oporo, ob kateri se zakorenini. Tako zraste ravno in oblikuje svojo krošnjo. Narava uči tudi človeka za njegovo življenje v družbi: najprej skrbita zanj družina in družba, potem pa on prinaša svoje sadove v družino in družbo. Mlad človek se lahko spoznava, usmerja in uresničuje v pozitivnem pogledu, lahko pa tudi v negativnem – v veliki meri ga v tem usmerja in določa okolje odraslih, tolikokrat nezadovoljnih, brezciljnih, versko mlačnih …«

Mladostna radoživost je don Boska navdihovala pri duhovnosti njegovega preventivnega vzgojnega sistema, čeprav je morda živeti v resničnem veselju današnjemu mlademu človeku še težje kot v don Boskovem času. A dokler mladi hrepenijo po veselju, je pred njimi upanje in prihodnost.

Preberite tudi:
- Škofijske karitas poleti pomagale 7233 šolarjem
- Nasveti za čim manj stresno uvajanje v vrtec

Nalaganje
Nazaj na vrh