Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Don Camillo in Peppone«: avstrijski škof na gledališkem odru

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 06. 08. 2021 / 10:37
Oznake: Cerkev, Kultura, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.08.2021 / 10:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Don Camillo in Peppone«: avstrijski škof na gledališkem odru
Graški škof Wilhelm Krautwaschl FOTO: Wikipedia

»Don Camillo in Peppone«: avstrijski škof na gledališkem odru

V škofiji Gradec na avstrijskem Štajerskem je območna Karitas zbrala 4.000 evrov sredstev s premierno uprizoritvijo gledališke igre »Don Camillo in Peppone«, v kateri je kot gost nastopil tudi graški škof Wilhelm Krautwaschl.

Igro so konec letošnjega julija premierno uprizorili na grajskih večerih v Piberju, škofov nastop v vlogi posrednika, ki miri duhove med glavnima likoma zgodbe, pa je bil po njegovih besedah »zgolj enkratno dejanje«, kot je pojasnil v pogovoru za avstrijski Kathpress: k sodelovanju ga je spodbudil dobrodelni namen zbiranja sredstev za projekte območne Karitas. Da je ravno igra, ki so jo močno zaznamovali protikoronski ukrepi, s prodajo vstopnic prinesla kar štirimestno vsoto za človekoljubne projekte, je bila zanj velika spodbuda, da je tudi sam nastopil na gledališkem odru. »Takšne stvari velja podpirati,« je pojasnil škof Krautwaschl.

Za dobrodelne pobude se spodobi, da so dobro obiskane.

Grajski večeri na gradu Piber so vedno namenjeni človekoljubnim prireditvam, na katerih zbirajo sredstva v dobrodelne namene. Že od samega začetka je bilo jasno, da bo igra dobro obiskana, kajti »za takšne pobude se to preprosto spodobi,« je prepričan graški škof.

Grad Piber na avstrijskem Štajerskem FOTO: Wikipedia

Kot je še pojasnil, pred nastopom »ni imel kakšne posebne treme«: »Svoj prizor sem si vedno znova predvajal v mislih.« Ker pa je bil igralec, ki sicer nastopa v vlogi škofa na vseh drugih uprizoritvah, vedno v njegovi bližini, se je čutil povsem varnega. Pod črto je bila celotna izkušnja »pravzaprav zelo zanimiva in nekaj novega«, tako graški škof.

Zgodbo Don Camilla in Pepponeja poznamo tudi v slovenskem prevodu.

Škof Krautwaschl je nastopil na premierni uprizoritvi gledališke priredbe romana »Don Camillo in Peppone« avtorja Giovannija Guareschija v vlogi italijanskega škofa, ki ni prav nadušen nad nenehnimi prepiri svojega podeželskega župnika s komunističnim županom. Zbirka romanov o druženju neobičajnega para je na voljo tudi v slovenskem prevodu.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh