Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dosežen dogovor o omejitvi segrevanja na 1,5 stopinje Celzija

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 31. 10. 2021 / 18:13
Oznake: Gospodarstvo, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.10.2021 / 18:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dosežen dogovor o omejitvi segrevanja na 1,5 stopinje Celzija
Voditelji držav G20 pred znamenito rimsko fontano di Trevi ali vodnjakom želja. Se bo njihov cilj uresničil? FOTO: FB G20 Italy

Dosežen dogovor o omejitvi segrevanja na 1,5 stopinje Celzija

Voditelji skupine dvajsetih gospodarsko najmočnejših držav (G20) so na srečanju v Rimu potrdili cilj o omejitvi globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija glede na predindustrijsko dobo. Ni pa se jim uspelo dogovoriti o tem, da bi podnebno nevtralnost dosegli do leta 2050.

Po koncu vrha skupine G20 je italijanski premier Mario Draghi po navedbah STA, ki se pri tem sklicuje na francosko tiskovno agencijo AFP, dejal: »Zavezali smo se, da ohranimo cilj 1,5 stopinje Celzija na dosegu roke. Ponosni smo na te rezultate, vendar pa se moramo zavedati, da je to šele začetek.«

Konec financiranja termoelektrarn na premog

Kot je dejal Draghi, so se odločili, »da bomo obrnili stran pri premogu, začenši z zavezo h koncu financiranja« termoelektrarn na premog v tujini in dodal, da so se poleg tega vse članice G20 zavezale k neto ničelnim izpustom toplogrednih plinov do sredine stoletja.

Potrebna učinkovita dejanja vseh držav

»Ohranjanje cilja 1,5 stopinje na dosegu bo zahtevalo bistvena in učinkovita dejanja in zaveze vseh držav, pri čemer je treba upoštevati različne pristope,« piše v končni izjavi. Voditelji so pozvali k pripravi jasnih nacionalnih načrtov, saj bodo za cilj, ki so si ga zadali potrebna bistvena in učinkovita dejanja ter zaveze vseh držav.

Države G20 so odgovorne za skoraj 80 odstotkov vseh s strani človeka proizvedenih toplogrednih emisij. Njihove zaveze pod drobnogledom tudi na podnebni konferenci, ki se je danes začela v Glasgowu.

Guterres z neizpolnjenimi upi 

Kot je spletnem omrežju Twitter zapisal generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, sicer pozdravlja zaveze držav G20 h globalnim rešitvam, "a Rim zapuščam z neizpolnjenimi upi, vendar pa vsaj niso pokopani." Tudi Guterres bo pot nadaljeval v Glasgow v želji, "da bi cilj 1,5 stopinje Celzija ohranili živ in uresničili obljube o financiranju in prilagajanju za ljudi in planet."

Brez dogovora o podnebni nevtralnosti do leta 2050

Se pa voditeljem ni uspelo uskladiti glede podnebne nevtralnosti do leta 2050. Skupna izjava govori zgolj o tem, da bi ničelno stopnjo neto toplogrednih izpustov dosegli do ali okoli sredine stoletja.

Dogovor o uvedbi davka na globalne korporacije

Voditelji so sicer že v soboto potrdili dogovor o uvedbi 15-odstotnega minimalnega davka na korporacije, veliko pozornosti pa so razumljivo posvetili tudi boju proti covidu-19 in gospodarskemu okrevanju po njej.

Kupi v trgovini

Narava vedno zmaga
Dom in vrt
32,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh