Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Doslej dve obsodbi po sprejetju prepovedi nošenja burke v Franciji

Objava: 13. 04. 2012 / 07:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Doslej dve obsodbi po sprejetju prepovedi nošenja burke v Franciji

Prepoved velja leto dni, septembra lani so v kraju Meaux aretirali dve popolnoma zakriti Francozinji.

Zakon o prepovedi nošenja burke, ki je v Franciji v veljavo stopil pred letom dni, dejansko zadeva le neznatno manjšino: kot poroča avstrijska katoliška agencija Kathpress, je doslej prišlo le do dveh obsodb zaradi popolnega zakrivanja obraza v javnosti. V večini primerov državni tožilci ne sprožijo postopka. Ne francosko notranje ministrstvo ne policija doslej še niso navedli natančnega števila kršiteljic omenjenega zakona.

Po burnih razpravah je zakon o prepovedi nošenja burke v javnosti v Franciji postal pravnomočen 11. aprila lani. Ženske, ki si na ulici popolnoma zakrijejo obraz, so lahko kaznovane z globo v višini 150 evrov. Moški, ki svoje žene silijo v nošenje burke, tvegajo denarno kazen v višini 15.000 evrov in največ enoletno zaporno kazen. Po ocenah sodeč naj bi omenjena prepoved zadevala od štiristo do dva tisoč žensk v Franciji, dejansko pa jih je precej manj.

Po pravnomočnosti prepovedi so v mestu Nantes z 22 evri kazni oglobili voznico osebnega avtomobila, vzrok kazni pa je bil ‘običajen’ prometni prekršek, saj je bilo zaradi nošenja burke ovirano vidno polje voznice.

Septembra lani je policijsko sodišče v kraju Meaux kaznovalo še dve ženski. Hind Amas je morala plačati globo v višini 120, Najate Nait Ali pa 80 evrov. Sodišče je obema ženskama odredilo tudi udeležbo na tečaju integracije. Obe Francozinji sta bili s popolnoma zakritima obrazoma aretirani pred mestno hišo v Meauxju. Generalni tajnik francoskih konzervativcev, Jean-François Copé, je tamkajšnji župan in eden izmed najbolj gorečih zagovornikov prepovedi nošenja burke v javnosti.

Predsednik islamskih organizacij okrožja Sena-Saint-Denis, Mohamed Henniche, je poročal o še eni prijavi na policijskem komisariatu, vendar osumljeno dekle ni bilo kaznovano, ker si je po opozorilu razkrilo obraz.
Henniche pozna podobne primere tudi v Nici in Marseilleu. Po njegovem mnenju gre za ‘obrobni pojav’, motiv prepovedi nošenja burke pa naj bi bil ‘postaviti muslimane ob sramotilni steber’.

Poleg Francije je popolno zakritje obraza na javnih mestih prepovedano tudi v Belgiji, januarja letos pa je zakonski osnutek o prepovedi nošenja burke in ostalih oblačil, ki zakrivajo obraz, predstavila tudi nizozemska vlada.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh