Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Doslej šest okužb z virusom opičjih koz v Sloveniji

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 06. 06. 2022 / 14:06
Oznake: Slovenija, Svet, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.06.2022 / 14:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Doslej šest okužb z virusom opičjih koz v Sloveniji
Virus, ki povzroča opičje koze, je soroden virusu, ki je povzročal črne koze. FOTO: WHO

Doslej šest okužb z virusom opičjih koz v Sloveniji

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je sporočil, da je do danes prejel šest prijav primerov s potrjeno okužbo z virusom opičjih koz z blažjim potekom bolezni. Prvi primer smo v Sloveniji sicer zabeležili 24. maja.

NIJZ je ob današnji objavi podatka glede primerov s potrjeno okužbo z virusom opičjih koz podal navodila za osebe, ki so okužene z virusom in so v domači oskrbi, ter navodila za vse tiste, ki bili izpostavljeni okužbi.

Omejitev stikov

V primeru potrjene okužbe z virusom opičjih koz je treba ostati doma ter omejiti stike z drugimi in dosledno upoštevati priporočila za preprečevanje širjenja bolezni v obdobju, ki ga določi izbrani osebni oziroma lečeči zdravnik, poudarjajo na NIJZ. »Načeloma to obdobje traja, dokler kraste ne odpadejo. Virus opičjih koz se na ljudi lahko prenese ob stiku z okuženo živaljo z okuženim človekom ali s človeškimi telesnimi tekočinami, ki vsebujejo virus.«

Okužba se prenaša kapljično ob dlje časa trajajočem tesnem stiku ali ob neposrednem stiku s telesnimi tekočinami, kožnimi spremembami ali kontaminiranimi predmeti/površinami, dodajajo na NIJZ. Natančnejša navodila ravnanja osebe, ki ima potrjeno okužbo, so na voljo tukaj.

Potek bolezni običajno blag

Klinični potek opičjih koz je običajno blag. Začetni simptomi bolezni so zvišana telesna temperatura, glavobol, bolečine v mišicah, otekle bezgavke, mrzlica in izčrpanost. Znotraj treh dni od pojava omenjenih simptomov se običajno razvije tudi izpuščaj, ki se sčasoma preoblikuje v krasto. Večina zbolelih ozdravi v nekaj tednih.

V Evropi in Severni Ameriki od začetka maja beležijo več primerov okužb z virusom opičjih koz, ki se sicer pojavlja v tropskih gozdnatih predelih v Centralni in Zahodni Afriki. Virus, ki povzroča opičje koze, je soroden virusu, ki je povzročal črne koze.

Prvi primer pri nas potrjen 24. maja

V Sloveniji je bil prvi primer okužbe z virusom opičjih koz potrjen pri moškem, ki je pripotoval iz Španije. NIJZ je takrat v tesnem sodelovanju s kliničnimi zdravniki izvedel epidemiološko poizvedovanje in podal navodila za obveščanje potencialnih tesnih stikov.

Smernice, kako ravnati, če ste bili v tesnem stiku z osebo z opičjimi kozami v času njene kužnosti, lahko najdete tukaj.

Okužba potrjena v 27 državah

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je doslej potrdila 780 primerov opičjih koz v 27 državah po svetu, a kot menijo je zelo verjetno število okužb po svetu višje. Ti podatki ne vključujejo okužb v afriških državah, kjer virus velja za endemičnega, poročanje tujih agencij povzema STA.

Kupi v trgovini

Za notranjo osvoboditev
Družbena vprašanja
14,94€
Nalaganje
Nazaj na vrh