Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dostop do FB profila delodajalcem in trenerjem?

Za vas piše:
K.Č. (po Mashable)
Objava: 10. 04. 2012 / 08:35
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Dostop do FB profila delodajalcem in trenerjem?

V ZDA nekateri delodajalci zahtevajo dostop do Facebook profila svojih (potencialnih) zaposlenih. Podoben nadzor želijo imeti tudi trenerji nekateri športnih ekip.

Uporabniki Facebooka smo večinoma že dovolj osveščeni, da imamo zaprte profile - torej lahko večino informacij o nas vidijo le tisti, ki jim to dovolimo. V ZDA nekateri posamezniki pridejo do informacij o drugih brez kakršnih koli računalniških trikov. Dostop do profila preprosto zahtevajo.

Marsikdo je že bil v dilemi, ko ga je za FB prijatelja dodal človek, za katerega ne bi želeli, da bere naše objave (delodajalec, profesor ...). Odločamo se različno, vsak pa ima možnost, da FB prijateljstva ne potrdi. Na univerzi v Severni Karolini to ni mogoče, saj imajo pravilnik, ki določa, da mora vsaka univerzitetna športna ekipa določiti trenerja ali drugega člana osebja, ki ima nadzor nad objavami športnikov na socialnih omrežjih.

Še dlje gredo nekateri ameriški delodajalci, ki se ne zadovoljijo zgolj s podatki, ki so dostopni posameznikovim FB prijateljem. Na zaposlitvenih razgovorih namreč nekateri zahtevajo, da jim kandidat za službo zaupa svoje uporabniško ime in geslo za dostop do FB profila. Torej ne le, da vidijo vse javne objave - berejo lahko celo zasebna sporočila. Seveda ima vsak kandidat možnost, da tej zahtevi ne ugodi, vendar si nekateri, sploh v času, ko je službo težko dobiti, tega ne upajo, saj nočejo poslabšati svojih možnosti za zaposlitev.

Pri iskalcih zaposlitve je morda ustrezna rešitev, da potencialnemu delodajalcu namesto Facebbokovega pokažejo svoj profil na portalu LinekIn, ki je namenjen predvsem navezovanju stikov na poklicnem področju. Vsekakor pa ni odveč premislek, kaj v socialnih omrežjih sploh objavljamo.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh