Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dr. Bogdan Kolar zaslužni profesor Univerze v Ljubljani

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 03. 12. 2021 / 19:46
Oznake: Šolstvo, Teologija
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 04.12.2021 / 15:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dr. Bogdan Kolar zaslužni profesor Univerze v Ljubljani
Prof. dr. Bogdan Kolar se je na podelitvi nazivov tudi zahvalil v imenu letošnjih prejemnikov. FOTO: Ivo Žajdela

Dr. Bogdan Kolar zaslužni profesor Univerze v Ljubljani

Univerza v Ljubljani je podelila častne nazive zaslužnim profesoricam in profesorjem v letu 2021. Na Teološki fakulteti je zaslužni profesor postal prof. dr. Bogdan Kolar.

Nazive zaslužni profesor je rektor prof. dr. Gregor Majdič podelil 12 upokojenim učiteljem Univerze v Ljubljani, ki so pomembno prispevali k razvoju znanstvene ali umetniške panoge, za njihovo predano opravljanje pedagoškega in mentorskega dela ter za prepoznaven prispevek pri delovanju, ugledu in razvoju univerze.


Vodstvene funkcije na Teološki fakulteti

Prof. dr. Bogdan Kolar (1954) je po študiju teologije na salezijanski univerzi v Rimu študiral zgodovino in angleščino na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Po doktoratu je postal predavatelj in član Katedre za zgodovino Cerkve na Teološki fakulteti, na kateri je opravljal različne vodstvene funkcije in bil član državnih izpitnih in znanstvenih komisij.

Raziskovanje zgodovine krščanstva v Sloveniji in osrednji Evropi

Njegovo temeljno področje je bilo raziskovanje zgodovine krščanstva v Sloveniji in osrednji Evropi, o čemer je pisal v domačih in tujih publikacijah in znanstvenih monografijah, ki obsegajo več kot 350 enot, so sporočili s Teološke fakultete, kjer je salezijanec, ki je lani praznoval 40 let duhovništva, dva mandata (med letoma 2004 in 2008) opravljal tudi dekansko funkcijo.


Zahvala v imenu letošnjih prejemnikov

Pred tem je dolga leta (med letoma 1983 in 1997) poučeval na Gimnaziji Želimlje, bil med letoma 1987 in 2000 vodja Nadškofijskega arhiva v Ljubljani, v študijskem letu 2003/04 pa tudi gostujoči raziskovalec na Graduate Theological Union v Berkeleyju v Kaliforniji. Prof. dr. Bogdan Kolar se je na podelitvi nazivov tudi zahvalil v imenu letošnjih prejemnikov.

Kupi v trgovini

Teologija v 15 minutah na dan
Molitveniki
12,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh