Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Dr. Janeža se z občudovanjem spominjamo«

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 18. 04. 2021 / 12:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 19.04.2021 / 15:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Dr. Janeža se z občudovanjem spominjamo«

»Dr. Janeža se z občudovanjem spominjamo«

Spletni pogovor s p. Didonejem, ki je veliko let deloval v istem kraju kot dr. Janez Janež.

V nedeljo, 18. aprila 2021, je potekal spletni pogovor, ki ga je organiziralo Društvo misijonarja dr. Janeza Janeža in župnija Sv. Helena – Dolsko.

Prek spleta smo se povezali z daljnim Tajvanom in patrom Giuseppejem Didonejem, ki deluje v Janeževi bolnišnici sv. Marije v Luodongu na Tajvanu.

Pater Giuseppe Didone nam je predstavil spomine na dr. Janeža, zgodovino kamilijancev (to je red, ki mu p. Didone pripada), utrip preteklosti in sedanjosti v Janeževi bolnišnici ter tudi to, kako se uspešno soočajo s koronskimi časi v tej daljni deželi.
Pogovor je vodil in iz angleščine prevajal Simon Zalar, vse poslušalce pa sta nagovorila Marko Avsenik, župnik iz Dolskega, in Mija Bokal, predstavnica društva dr. Janeza Janeža. Spletnega srečanja so se udeležili tudi nekateri Janeževi sorodniki in posamezniki, ki so dr. Janeža osebno poznali.

Pater Giuseppe Didone nam je v začetnem nagovoru predstavil svoje življenje in delovanje. Je član reda kamilijancev in na Tajvanu deluje že 66 let.

Red kamilijancev (družbo bolniških strežnikov) je ustanovil sv. Kamil de Lellis leta 1591, na praznik Marijinega brezmadežnega spočetja. Glavni namen tega reda je pomagati bolnim, zato je sv. Kamil tudi zavetnik bolnikov. Največkrat ga upodabljajo v črni redovni obleki z rdečim križem na prsih.

Po besedah p. Didoneja je bil sv. Kamil pravi »revolucionar« v skrbi za bolne, saj je tudi sam imel poškodovano nogo in je vedel, da bolniki potrebujejo skrb in nego.

Kasneje je sv. Kamil ustanovil skupnost bolniških strežnikov za nego bolnikov in njihovo pastoralno oskrbo. Prav kamilijanci so imeli veliko zaslug za izboljšanje bolniške strežbe v zgodovini.

Kamilijanci danes delujejo v skoraj vseh evropskih državah, kjer imajo tudi svoje bolnišnice, in drugod po svetu: na Kitajskem, v Vietnamu, Indoneziji, Indiji, na Tajskem in seveda na Tajvanu, kjer skrbijo za bolnike in gobavce.

Skupaj s kamilijanci je deloval tudi dr. Janež

P. Didone je povedal, da je dr. Janež deloval skupaj z italijanskimi menihi, ki so pripadali redu kamilijancev. Pridružil se jim je na Kitajskem leta 1947, vendar pa so bili leta 1952 po nalogu komunistične oblasti izgnani iz Kitajske in so odšli na Tajvan, čeprav so upali, da se bodo na Kitajsko lahko še vrnili.

Na Tajvanu so dr. Janež in italijanski menihi hoteli najti najbolj zapuščen kraj. Res so našli dva zelo zapuščena kraja, kamor je bila speljana samo zelo skromna cesta. V Luodongu so ustanovili bolnišnico in mnogi so prišli tja, da bi se lahko tam brezplačno zdravili.

Prav dr. Janež pa je bil tisti, ki je s svojim in sposobnostmi omogočil, da je bolnišnica postala znana in uveljavljena. Tja so prihajali bolniki z vsega Tajvana, da bi jih dr. Janež operiral, med prvimi pa so tja prihajali duhovniki in redovnice.

»Kdo bo skrbel za paciente, če jaz odidem?«

»Dr. Janež za svoje delo ni želel nobenega plačila, žepnino, ki jo je dobil, je porabil za pomoč revnim ljudem, počival pa je samo v nedeljo – in to zgolj dve uri na dan,« pripoveduje p. Didone.

Dr. Janež je resnično delal cele dneve, operiral je od 5. ure popoldne pa vse do druge ure zjutraj, potem pa se je vračal in pregledoval paciente.

Celo takrat, ko mu je umrla mama, ni odšel na pogreb, pač pa se je žrtvoval in rekel: »Kdo bo skrbel za paciente, če jaz odidem?«

Ko je dr. Janež skupaj z italijanskimi redovniki kamilijanci ustanovil bolnišnico sv. Marije, je bila medicina tam še bolj slabo razvita, z njegovo pomočjo je postala vedno bolj uspešna.

Sprva naj bi bilo prostora samo za deset bolnikov, danes pa tam deluje okrog 120 zdravnikov, zdravi pa se lahko več kot 1000 pacientov. Znanje, ki ga je imel dr. Janež, je osupljivo, pridobival ga je iz literature, ki mu je bila na voljo, in nenehno sledil napredku.


Pater Giuseppe Didone je predstavil delovanje reda kamilijancev in svoje spomine na dr. Janeza Janeža. FOTO: Zajem zaslona.

Bolnišnica sv. Marije je še danes zelo pomembna, čeprav so zgradili že druge bolnišnice, ki so večje. Ta, kjer je deloval dr. Janež, pa je še danes zelo znana, saj deluje v katoliškem duhu in z ljubeznijo in nežnostjo skrbi za bolnike.

»Bolnišnično zdravljenje se krije prek zdravstvenega zavarovanja, stroški pa se krijejo v višini 70%,« trenutno stanje pojasni p. Didone.

Pater Didone je na Tajvanu že več kot 60 let

P. Didone izhaja iz italijanske katoliške družine, imel je devet bratov in sester, kar trije izmed njih so postali duhovniki – kamilijanci. Sprva je deloval na Irskem, kjer se je naučil angleščine, leta 1965 pa je prišel na Tajvan, kjer je že deloval njegov starejši brat.

»Moj mlajši brat, prav tako duhovnik, pa je odšel na Filipine, ker se mu je kitajščina zdela pretežka,« z nasmehom pove p. Didone.

V tistih letih je p. Didone spoznal tudi dr. Janeža. Spominja se ga kot »požrtvovalnega in ljubečega do pacientov. V operacijski sobi pa je postal drug človek – pogosto zelo strog do osebja, natančen in zahteven, a vse le v dobro svojih pacientov.«

Dr. Janež je delal vse do svojih zadnjih dni (umrl je leta 1990), med ljudmi na Tajvanu pa je pustil zelo močan vtis, zato se je tudi njegovega pogreba udeležila velika množica ljudi.

P. Didone je omenil še, da je na Tajvanu 23 milijonov prebivalce, od tega zgolj 300.000 katoličanov. Tudi oni se spopadajo z epidemijo koronavirusa, čeprav naj bi bilo po njegovih besedah zaradi dobrega preventivnega sistema število okuženih precej nizko.

P. Didone je Slovenijo obiskal že dvakrat. Prvič, ko je bila stoletnica rojstva dr. Janeza Janeža, drugič pa je prišel leta 2019, ko je s skupino romarjev obiskal tudi Hrvaško in Medžugorje.

»Zelo rad imam Tajvan, tukaj imam vse prijatelje, tukaj sem doma. Kadar pridem v Italijo, sem tujec,« pove za konec, potem pa odhiti maševat v cerkev, saj je bil na Tajvanu že večer.


Preberite še:
- Veliki junak Tajvana
- Živ spomin na dr. Janeža

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh