Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dr. Jože Dežman: »Ustvarjajo se izredne razmere, podžiga kulturni boj«

Jože Dežman
Za vas piše:
Jože Dežman
Objava: 12. 05. 2023 / 08:07
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 12.05.2023 / 08:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dr. Jože Dežman: »Ustvarjajo se izredne razmere, podžiga kulturni boj«
Dr. Jože Dežman, predsednik vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč in nekdanji direktor ukinjenega (samostojnega) Muzeja novejše zgodovine Slovenije. FOTO: Tatjana Splichal

Dr. Jože Dežman: »Ustvarjajo se izredne razmere, podžiga kulturni boj«

Vlada je v okviru četrtkove 48. redne seje med drugim odgovorila na poslansko vprašanje Anje Bah Žibert (SDS) v zvezi z vračanjem kipov, zdaj postavljenih v Depoju na prostem Muzeja novejše zgodovine Slovenije (MNZS) v Pivki, na posestvo Brdo pri Kranju.

»Ali ministri spoštujejo odločbe Ustavnega sodišča? Glede na to, da Tito v največji meri simbolizira nekdanji totalitarni režim, kako komentirate željo ministrice za kulturo, da vrne Titov spomenik na posestvo Brdo pri Kranju? Ali ima vlada težnje po vrnitvi totalitarnega režima oziroma ali deli stališče ministrice za kulturo, ki s tovrstnimi izjavami kaže, da ji je totalitarni komunistični režim blizu,« je v poslanskem vprašanju navedla Anja Bah Žibert.

V odgovoru na poslansko vprašanje je zapisano, da vlada podpira vrnitev bronastih skulptur na posestvo Brdo pri Kranju, ki naj ji sledi strokovna odločitev o primerni postavitvi na podlagi projekta ureditve parka, ki bo upoštevala strategijo upravljanja protokolarnega posestva. Po zagotavljanju vlade namerava ministrstvo odločitve o umestitvi umetniških del prepustiti za to pristojnim strokovnim inštitucijam v dialogu s strokovno in širšo javnostjo.

Na vladno odločitev se je danes že odzval dr. Jože Dežman, predsednik vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč in nekdanji direktor ukinjenega (samostojnega) Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Njegovo odprto pismo predsedniku vlade dr. Robertu Golobu v nadaljevanju objavljamo v celoti, v priponki na koncu pa je nekaj Dežmanovih dnevniških zapisov in pripisov k dogodkom, ki so povezani z Depojem na prostem MNZS v Pivki, »pripovedujejo pa o slovenski verski vojni.«

Ali na Ministrstvu za kulturo ni nikogar, ki bi bil sposoben ukrepati v okviru svojih pristojnosti in zakonskih pooblastil? Ali bo verska vnema nadomestila pravno državo? (dr. Jože Dežman)

ODPRTO PISMO DR. JOŽETA DEŽMANA

Spoštovani predsednik Vlade RS, dr. Robert Golob!

Z zanimanjem prebiram, da je Vlada RS na včerajšnji seji sprejela odločitev, da se bodo kipi, postavljeni v Depoju na prostem MNZS v Pivki, vrnili na Brdo (ali tudi v Poljče?).

Ali je ta izpoved vere posledica spovedi, ki ste jo imeli pri vrhovnem svečeniku titoizma/kučanizma? Po spovedi, kjer naj bi vas obšlo razodetje o pomenu spomenika osamosvojitvi, ste povedali: »Podpiram tudi vse ostale pobude v smeri preseganja kakršnih koli razdorov in zbliževanja stališč med različnimi stranmi.« Ali vam je bila med spovednimi pokorami naložena tudi ta, da morate uresničiti pobudo Milana Kučana, ki vam jo je razkril na partizanski Pokljuki 9. julija 2022, ko je Vladi RS naročil: »Prepričan sem, da lahko s tega našega srečanja sporočimo podporo zahtevi, da se kipi vrnejo na Brdo. Sedanja vlada s tem verjetno ne bo imela težav.« Res, božji mlini meljejo …

Spoštovani predsednik Vlade RS, ne bom dvomil o čudežih, ki jih lahko prinese iskrena pokora. Toda predlagam vam, da bi vašo versko vnemo razodevali tako, da bi pri vladanju le ohranili zdravo pamet in da bi odločitve Vlade RS imele podlago v resničnosti.

Postavitev v Pivki je v letu 2022 videlo več kot 40.000 obiskovalcev in to je bilo mnogokrat več, kot je bilo tistih, ki so kipe videli v Vili Bled, na Brdu in v Poljčah. (dr. Jože Dežman)

Izjava Vlade RS je, kot dosedanje izjave, ki smo jih dobili tako od Ministrstva za kulturo (MK) kot raznih protestnikov, polna trditev, ki temeljijo bolj na verski vnemi kot dokazanih dejstvih.

Kateri predpisi naj bi bili kršeni pri postavitvi Depoja na prostem MNZS v Pivki? Ali so kaj takega ugotovili pristojni organi ali se MK in Vlada RS obnašata kot revolucionarni strelski vod?

Depo na prostem MNZS v Pivki. FOTO: Boštjan Kurent

Imamo kulturno-varstvene pogoje in v njih je zahtevano, da investitor pridobi restavratorsko-konzervatorski program. Ta program je pripravljen in je bil javno predstavljen. Sredstva za izvedbo tega programa Restavratorskemu centru zagotovi MK.

Lažniva je tudi trditev, da naj bi Muzej novejše zgodovine Slovenije (MNZS) »ostale kipe ob prenosu tako rekoč prisvojil«. Dejstvo pa je, da so bili kipi z ustreznimi pogodbami med JGZ Brdo in MNZS preneseni v MNZS.

Spoštovani predsednik Vlade RS, ne bom dvomil o čudežih, ki jih lahko prinese iskrena pokora. Toda predlagam vam, da bi vašo versko vnemo razodevali tako, da bi pri vladanju le ohranili zdravo pamet in da bi odločitve Vlade RS imele podlago v resničnosti. (dr. Jože Dežman)

Trditev, da naj bi bili kipi ob prevozu v Pivko ogroženi, prav tako nima podlage v dejstvih.

Predvsem pa je bila postavitev depoja na prostem v programu MNZS za leto 2022. Da je bilo s programom vse v redu, je potrdilo tudi MK že pod ministrico Asto Vrečko, ki je odobrilo programirana sredstva za postavitev. Tudi svet novega MuZXXI (Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije) je potrdil poročilo o delu MNZS v letu 2022.

Zato je skrajno nenavadno, da se s sklepom Vlade RS ustvarjajo izredne razmere, podžiga kulturni boj. Ali na MK ni nikogar, ki bi bil sposoben ukrepati v okviru svojih pristojnosti in zakonskih pooblastil? Ali bo verska vnema nadomestila pravno državo?

Predlagam vam, da trditve, ki nimajo podlage v resničnosti, iz vladnih dokumentov črtate, nato naj se začne odgovorno ukrepanje, ne na podlagi izmišljotin in lažnih obtožb, ampak na podlagi dejstev.

Kateri predpisi naj bi bili kršeni pri postavitvi Depoja na prostem MNZS v Pivki? Ali so kaj takega ugotovili pristojni organi ali se MK in Vlada RS obnašata kot revolucionarni strelski vod? (dr. Jože Dežman)

Postavitev v Pivki je v letu 2022 videlo več kot 40.000 obiskovalcev in to je bilo mnogokrat več, kot je bilo tistih, ki so kipe videli v Vili Bled, na Brdu in v Poljčah.

S postavitvijo so bili nadvse zadovoljni.

Če kipov, ki so bili zanemarjeni, nemarno postavljeni tako na Brdu kot v Poljčah, na Brdu inventarizirani kot potrošni material, v Poljčah pa sploh ne inventarizirani, ne bi strokovno obravnavali, prevzeli v kulturno ustanovo in primerno razstavili, bi na Brdu in v Poljčah čakali na svoj klavrni konec.

Ne nazadnje, ravno tako zanemarjen je tudi spomenik revolucije v Ljubljani! Tudi revolucijo, Kidriča in Kardelja bi lahko v okviru Depoja na prostem v Pivki strokovno obravnavali in spodobno razstavili.

Srečno!

Nekaj pripisov dr. Jožeta Dežmana k Depoju na prostem v Pivki.docx

Nalaganje
Nazaj na vrh