Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dr. Matevž Grilc prejel Tischlerjevo nagrado

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 14. 06. 2021 / 10:19
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.06.2021 / 10:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dr. Matevž Grilc prejel Tischlerjevo nagrado
Dr. Matevž Grilc je Tischlerjevo nagrado prejel za življenjsko delo na narodnopolitičnem področju in za zavzemanje za samostojno politično gibanje med koroškimi Slovenci. FOTO: Vincenc Gotthardt/Nedelja

Dr. Matevž Grilc prejel Tischlerjevo nagrado

Namesto tradicionalne podelitve v začetku leta (sprva je bila predvidena za 25. januarja), ob obletnici smrti zamejskega šolnika, politika in kulturnika Joška Tischlerja (1902–1979), sta Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) in Krščanska kulturna zveza (KKZ) letos zaradi epidemije novega koronavirusa Tischlerjevo nagrado podelila šele sredi junija v Tischlerjevi dvorani Mohorjeve v Celovcu.

Prejemnik že 42. nagrade je dolgoletni (med letoma 1976 in 1995 ter med letoma 2005 in 2009) predsednik ene od krovnih organizacij koroških Slovencev NSKS, odvetnik dr. Matevž Grilc, ki si jo je prislužil za življenjsko delo na narodnopolitičnem področju in za zavzemanje za samostojno politično gibanje med koroškimi Slovenci. Več o prejemniku si lahko preberete TUKAJ.

Nagrada za vrhunske prispevke ali posebne zasluge

Tischlerjevo nagrado, ki jo podeljujejo od leta 1979, sicer prejmejo politični in kulturni predstavniki za vrhunske prispevke na področjih znanosti, umetnosti, kulture in politike, ki so pomemben prispevek v zakladnici slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem, ali pa za posebne zasluge pri širjenju in utrjevanju narodne zavesti in ugleda koroških Slovencev doma ali v tujini.

Od Lajka Milisavljeviča do Višje šole Št. Peter

Prvi prejemnik Tischlerjeve nagrade je bil Lajko Milisavljevič, zborovodja Mešanega pevskega zbora Rož, nato pa so se do lani, ko je šlo priznanje v roke Višje šole za gospodarske poklice Št. Peter, kot nagrajenci med drugim zvrstili tudi Jože Kopeinig, Valentin Oman, Gustav Januš, Bernarda Fink, mag. Rudi Vouk, Boris Pahor, Lojze Lebič, dr. France Vrbinc, mag. Jože Wakounig in Lenčka Kupper.

Gori za pravico in enakopravnost slovenske narodne skupnosti

»Dr. Matevž Grilc je gorel in gori za pravico in enakopravnost slovenske narodne skupnosti in je osebnost, po kateri se lahko zgledujemo tudi mlajše generacije. Na vodilnih položajih je desetletja bistveno krojil politiko koroških Slovencev in bi si za svoja prizadevanja že zdavnaj zaslužil to najvišje priznanje,« je za slovenski program ORF poudaril predsednik NSKS Valentin Inzko.

Kupi v trgovini

Po koroških poteh (nova izdaja)
Turistika
23,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh