Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Koroška nagrada za odvetnika

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 21. 01. 2021 / 09:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.01.2021 / 05:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Koroška nagrada za odvetnika

Koroška nagrada za odvetnika

Dr. Matevž Grilc bo prejel 42. Tischlerjevo nagrado za življenjsko delo.

Matevž Grilc sodi med najmarkantnejše osebnosti slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem. FOTO: Vincenc Gotthardt/Nedelja



Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) in Krščanska kulturna zveza (KKZ) sta za letošnjega Tischlerjevega nagrajenca izbrala dr. Matevža Grilca, dolgoletnega predsednika NSKS, za življenjsko delo na narodnopolitičnem področju in njegovo zavzemanje za samostojno politično gibanje med koroškimi Slovenci. Podelitev 42. nagrade, poimenovane po prvem predsedniku NSKS, predvidena za ponedeljek, 25. januarja, v Tischlerjevi dvorani Mohorjeve v Celovcu, je zaradi epidemije preložena na pozno pomlad. Nagrado bosta podelila predsednik KKZ, duhovnik mag. Janko Krištof, in predsednik NSKS dr. Zdravko Inzko.

Matevž Grilc sodi med najmarkantnejše osebnosti slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem. Študij prava je končal leta 1971 na Dunaju. Zvezni kancler Bruno Kreisky mu je ponudil službo v diplomaciji, a jo je zavrnil in se z ženo Marjano, s katero je že imel dva majhna otroka, ki sta živela pri babici na avstrijskem Koroškem, vrnil domov. Leta 1972 je začel delati kot odvetniški pripravnik v pisarni dr. Janka Tischlerja v Celovcu in tam ostal sedem let. Julija 1979 je odprl svojo odvetniško pisarno, v njej so se mu pozneje pridružili nečak dr. Ronald Grilc, zet mag. Rudi Vouk in dr. Maria Škof. Danes se odvetniška družba imenuje Grilc Vouk Škof in je s pisarnami v Celovcu, Gradcu, Ljubljani in na Dunaju ena najprepoznavnejših.


Kar 23 let je predsedoval Narodnemu svetu koroških Slovencev (NSKS), krovni organizaciji katoliško usmerjenega dela narodne skupnosti. FOTO: Vincenc Gotthardt/Nedelja


Kar 23 let (med letoma 1976 in 1995 ter 2005 in 2009) je predsedoval Narodnemu svetu koroških Slovencev (NSKS), krovni organizaciji katoliško usmerjenega dela narodne skupnosti.

Pogovor z 42. Tischlerjevim nagrajencem bomo objavili v prihodnji tiskani številki Družine.
_ _ _

SORODNE VSEBINE:

Kulturni garač

»Jezikovni papež«

Tischlerjev nagrajenec

»Moram Boga do komolca zahvaliti …«

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh