Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dr. Matevž Tomšič: »Realne možnosti za končno zmago imata oba«

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 25. 10. 2022 / 16:14
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.10.2022 / 16:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dr. Matevž Tomšič: »Realne možnosti za končno zmago imata oba«

Dr. Matevž Tomšič: »Realne možnosti za končno zmago imata oba«

Da je glavna značilnost prvega kroga letošnjih predsedniških volitev v tem, da ni bilo večjih presenečenj, v kratki povolilni analizi za spletno Družino poudarja sociolog in politični analitik dr. Matevž Tomšič.

»Vrstni red je, vsaj na vrhu, takšen, kot so ga napovedovale predvolilne ankete – nekatere so sicer kazale na manjše razlike med Anžetom Logarjem in Natašo Pirc Musar ter med njo in Milanom Brglezom. Razpletlo se je torej po pričakovanjih,« je ocenil dr. Matevž Tomšič.

Glavni poraženec Brglez z Golobom in Fajonovo vred

Kot podčrtava, sta glavna zmagovalca tega kroga volitev seveda oba prvouvrščena, ki bosta v nedeljo, 13. novembra, tekla še drugi krogi, največji poraženec pa je zagotovo Milan Brglez in z njim tudi predsednika obeh koalicijskih strank, ki sta ga podprli (Svoboda in SD), torej Robert Golob in Tanja Fajon.

Kako sta prvi krog predsedniških volitev komentirala dr. Miro Haček in Božidar Novak?

Kako se Golob zdaj dobrika Pirc Musarjevi ...

»Pravzaprav je bila celotna vladna koalicija poražena, saj sta njena kandidata skupaj dobila pod 20 %. Od tod tudi velika nejevolja premiera Goloba, ki se izraža v njegovem grobem in agresivnem diskurzu (nasprotnike stalno zmerja z 'mračnimi silami'), ki je precej podoben tistemu, ki ga prakticirata ruski diktator Vladimir Putin in njegova kamarila. Izgleda tudi precej bizarno, kako se sedaj dobrika Nataši Pirc Musar, po kateri je še pred dnevi – skupaj s sebi naklonjenimi mediji – udrihal z vso silo,« opozarja dr. Tomšič.

Takšna matematika se pogosto ne izide

Po njegovem je težko napovedovati, kdo bo končni zmagovalec. »Nekateri na levici že slavijo, češ da so levi kandidati skupaj dobili več od desnih. Vendar se takšna preprosta matematika pogosto ne izide. Realne možnosti za končno zmago imata oba,« še napoveduje dr. Matevž Tomšič.


Na naslovni fotografiji: dr. Matevž Tomšič (FOTO: Tamino Petelinšek/STA).

Nalaganje
Nazaj na vrh