Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po 1. krogu predsedniških volitev: »Izzivi so preveč tvegani, da bi se še naprej delili«

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 24. 10. 2022 / 10:39
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.10.2022 / 10:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Po 1. krogu predsedniških volitev: »Izzivi so preveč tvegani, da bi se še naprej delili«
V drugi krog pojdeta dr. Anže Logar in dr. Nataša Pirc Musar. FOTO: Daniel Novakovič/STA

Po 1. krogu predsedniških volitev: »Izzivi so preveč tvegani, da bi se še naprej delili«

Da je njegova zmaga v prvem krogu predsedniških volitev potrditev, da je slogan njegove kampanje »Sodelujmo #ZAprihodnost« tisto, kar potrebujemo v prihodnjih petih letih, je včerajšnji razplet ocenil dr. Anže Logar, ki se bo za predsedniški stolček v drugem krogu pomeril z dr. Natašo Pirc Musar.

»Kot predsednik republike bom predsednik vseh državljank in državljanov in tako bom pristopil tudi h kampanji v drugem krogu. Od danes odločamo o tem, kje bo Slovenija čez pet let. Lahko se še naprej delimo na leve in desne, sam pa stavim zlasti na dialog in zmagovalni duh. Napočil je čas, da si podamo roke in nehamo iskati, kar nam pri nekom ni všeč, marveč poiščemo to, kar nas povezuje,« je v prvi oceni razpleta za STA ocenil dr. Logar, neodvisni kandidat s podporo strank SDS in SLS.

Boljša, uspešnejša in bolj sproščena Slovenija

»Izzivi pred nami so preveč tvegani, da bi se še naprej delili. Moj cilj je boljša, uspešnejša in bolj sproščena Slovenija s podjetnim duhom in v ponos državljanom,« je še pristavil dr. Anže Logar, ki se namerava v kampanji pred drugim krogom čim več srečevati z volivci po terenu. Pričakuje, da bo podpore še bistveno več (v prvem krogu je prejel 292.531 glasov in prepričal 33,96 % volivk in volivcev) in bo v nov mandat prišel kot zmagovalec in kot »predsednik vseh državljank in državljanov«.

Kako smo pri Družini spremljali volilno nedeljo?

Čut za pravičnost in poznavanje mednarodnega prostora

Da so takšen rezultat pričakovali, je za STA potrdila Logarjeva kolegica iz poslanske skupine SDS Eva Irgl. Poudarja, da kandidata čaka še naporna kampanja, v kateri mora po njenem nadaljevati to, kar je počel doslej, saj so ljudje začutili in videli, kakšno osebo bodo imeli v predsedniški palači. Po njenem ima Logar veliko vrlin za dobrega predsednika država, med njimi zagotovo čut za pravičnost, hkrati je zelo dober poznavalec mednarodnega prostora, kar mu bo v zdajšnjih razmerah še zelo koristilo.

Logar razume probleme ljudi

Dr. Logarja so v prvem krogu podprli tudi v zunajparlamentarni SLS, njen predsednik Marko Balažic je za STA v šali dejal, da stranka po dolgem času vleče prave politične poteze, ki »niso zgolj zmagovite, temveč bodo prinesle tudi preboj misli in preboj energije nazaj v Slovenijo.« Po njegovi oceni je Logar med kampanjo dokazal, da razume probleme ljudi, pa tudi mednarodno dogajanje, in ima vse, da kakovostno opravlja predsedniško funkcijo.

V drugem krogu spopad vrednot

Drugouvrščena v prvem krogu (231.370 glasov oziroma 26,86 %) dr. Nataša Pirc Musar, neodvisna kandidatka s podporo Piratske stranke in Stranke mladih – Zelenih Evrope, je v izjavi za STA ocenila, da se bo morala v drugem krogu, v katerem bo šlo po njenem zagotovo za spopad vrednot, veliko bolj pokazati razlika med kandidatoma. Po njenem je napočil čas za prvo slovensko predsednico, pred drugim krogom, ki se ga veseli, pa se ne bo spreminjala in bo še naprej zagovarjala iste stvari kot doslej.

Kako smo pri Družini spremljali predsednišo kampanjo?

Poenotenje pri strateških temah

Poudarila je, da se 25 let ukvarja s temeljnimi človekovimi pravicami, verjame v vladavino prava in v pravno državo, zlasti pa verjame v evropske vrednote in v to, da mora Slovenija ostati del jedrne Evropske unije. »Verjamem, da je Slovenija sposobna preseči razdelitev. Predvsem pa si ne želim, da bi se nas delilo po preteklosti. Iskreno si želim, da se lahko poenotimo pri strateških temah, pri katerih je soglasje med levimi in desnimi nujno,« je prepričana dr. Nataša Pirc Musar.

Kaj nas povezuje in kaj razlikuje?

Vodja njenega volilnega štaba in organizacije volilne kampanje Darinka Pavlič Kamien pa je za STA izpostavila, da se veselijo vnovičnih srečanj ljudmi s terenu, ki jih je bilo zadnje tedne zaradi številnih soočenj kandidatov manj. »Računamo, da se bomo na soočenjih pogovarjali o vrednotah in o tem, kaj nas povezuje in kaj razlikuje. Ljudje si to želijo slišati, da bo njihova odločitev v drugem krogu lažja,« je pojasnila in dodala, da bodo izpostavljali to, zaradi česar bo Pirc Musarjeva odlična predsednica.

Pa drugi kandidati?

Za obema kandidatoma, ki sta se uvrstila v drugi krog, so se v prvem – v njem je bila udeležba 51,07-odstotna (865.366 volivk in volivcev) – zvrstili: dr. Milan Brglez (132.579 glasov ali 15,40 %), dr. Vladimir Prebilič (91.846 ali 10,66 %), Sabina Senčar (51,295 ali 5,96 %), Janez Cigler Kralj (37.459 ali 4,35 %) in Miha Kordiš (24.101 ali 2,80 %). Anže Logar je zmagal v vseh osmih volilnih enotah in v kar 64 volilnih okrajih (Nataša Pirc Musar v 23 in Vladimir Prebilič v enem volilnem okraju).

Nalaganje
Nazaj na vrh