Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako smo pri Družini spremljali predsedniško kampanjo?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 21. 10. 2022 / 10:54
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.10.2022 / 11:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako smo pri Družini spremljali predsedniško kampanjo?
Upamo, da smo vam z objavljenimi vsebinami vsaj malo olajšali odločitev. FOTO: Tatjana Splichal

Kako smo pri Družini spremljali predsedniško kampanjo?

Le še danes, v petek, do polnoči teče kampanja pred nedeljskim prvim krogom predsedniških volitev. Pred sobotnim začetkom volilnega molka smo zbrali nekaj glavnih člankov, s katerimi smo tudi na Družinini spletni strani pospremili predvolilno tekmo.

V začetku meseca smo TUKAJ soočili šest od sedmih predsedniških kandidatk in kandidatov – dr. Anžeta Logarja, dr. Natašo Pirc Musar, dr. Milana Brgleza, Janeza Ciglerja Kralja, dr. Vladimirja Prebiliča in Sabino Senčar, medtem ko se Miha Kordiš ni odzval. Kandidate smo med drugim povprašali o umeščenosti verskih skupnosti v javni prostor, o evtanaziji, o odnosu do spravne slovesnosti v Kočevskem Rogu, o udeležbi na mašah za domovino in o tem, kaj bi se pogovarjali na srečanju s papežem Frančiškom.

O posvojitvah otrok v istospolne skupnosti

Ker tudi katoličani vidimo družino kot nekaj svetega in smo zato še toliko občutljivejši, če oziroma ko jo kdo ali kaj ogroža, smo – ob rob pereči razpravi o spremembah družinskega zakonika – predsedniške kandidate povprašali tudi, ali podpirajo posvojitve otrok v istospolne skupnosti. Njihovi odgovori so TUKAJ.

O vlogi kristjanov v slovenski družbi

Da sta vloga in prispevek kristjanov v slovenski družbi pomembna na različnih področjih, enako kot je krščanstvo temeljno zaznamovalo našo istovetnost tudi skozi zgodovino, so si bili TUKAJ enotni vsi kandidati in kandidatki. Da je pomembno, da kristjani v slovenski družbi živimo svoje vrednote in jih jasno, spoštljivo in brez strahu izražamo v javnosti, pa je dodal kandidat NSi Janez Cigler Kralj.

Prvi krog predsedniških volitev v nedeljo, 23. oktobra 2022, bomo od jutra do večera v živo spremljali tudi na portalu druzina.si. Vabljeni k spremljanju!

Cigler Kralj v Družininem studiu

Njega in dr. Anžeta Logarja, za katera pri Družini menimo, da sta v ožjem izboru kandidatov večine katoličanov, smo povabili tudi na videopogovor v naš studio. Odzval se je le Cigler Kralj in odkrito spregovoril o svoji veri in očetovstvu, za konec pa tudi prijel in zabrenkal na kitaro. Pogovor smo povzeli TUKAJ, v celoti pa si ga lahko ogledate na YouTube kanalu Družina media TUKAJ.

Izstop enega od kandidatov

TUKAJ smo objavili kratke življenjepise vseh predsedniških kandidatov, med njimi tudi Gregorja Bezenška ml., ki pa je še pravočasno, zaradi groženj in pritiskov njemu in njegovi družini, umaknil svojo kandidaturo za predsednika, čeprav je prvi od kandidatov zbralo potrebnih 5000 podpisov podpore (TUKAJ).

Kdo stoji za predsedniškimi kandidati?

Preverili smo tudi, katere politične stranke stojijo za posameznimi predsedniškimi kandidatkami in kandidati (TUKAJ). Pet med njimi je strankarskih kandidatov, dva pa sta neodvisna, vendar ju prav tako podpirajo politične stranke. Da je dr. Anžeta Logarja poleg SDS, ki mu je tudi pomagala zbirati podpise, podprla še SLS, smo pisali TUKAJ.

Kandidati o starajoči se družbi

TUKAJ smo pospremili tudi prvo soočenje kandidatk in kandidatov, in sicer v okviru Festivala za tretje življenjsko obdobje, na njem pa so se dotaknili zlasti težav, ki jih imamo kot starajoča se družba, s ključnim poudarkom na vprašanju dolgotrajne oskrbe, hkrati pa so kandidati spregovorili tudi o tem, kako si predstavljajo funkcijo predsednika države.

Zadrega ateistične birmanske botre

Resno je v igri za drugi krog predsedniških volitev tudi dr. Nataša Pirc Musar, njeno zadrego – zadrego ateistične birmanske botre, ki je v enem od intervjujev priznala, da je ateistka in hkrati birmanska botra vsem njenim nečakom – pa smo popisali TUKAJ. Zgodba seveda ni ostala brez odmeva, eden od njih je prišel tudi od župnika župnije, v kateri kandidatka prebiva (TUKAJ).

Kdo je najbolj prepričal volivke in volivce? FOTO: Bor Slana/Družina

O predčasnem glasovanju

Nekaj formalnosti o tem, kako potekajo oziroma bodo potekale letošnje predsedniške volitve, od torkovega začetka predčasnega glasovanja pa vse do nedeljskega večera, ko bo verjetno že znan njihov razplet, smo zbrali TUKAJ, tehnične podrobnosti predčasnega glasovanja, ki se je končalo v četrtek, pa TUKAJ. Vrstni red predsedniških kandidatk in kandidatov na glasovnici smo objavili TUKAJ.

Pogovor s predsednikom Borutom Pahorjem

Hkrati se je urednik Slovenskega časa Bogomir Štefanič v oktobrski številki pogovarjal z odhajajočim predsednikom Borutom Pahorjem (TUKAJ), ob rob pogovoru pa je popisal tudi nekaj ozadij ob sploh prvem intervjuju katerega koli slovenskega predsednika za Družino doslej (TUKAJ).

Moj predsednik!

Objavili smo tudi nekaj mnenjskih člankov pred predsedniškimi volitvami. Najodmevnejši med njimi je bil komentar župnika msgr. dr. Jožeta Pluta (TUKAJ), v katerem je zapisal, kako si zamišlja svojega predsednika. »Ali si Slovenci želimo predsednika, ki bi šel na Brezje in bi tam kleče molil?!« se je med drugim vprašal.

Se nam bo še kolcalo po predsedniku Pahorju?

Zgodovinar dr. Stane Granda se je TUKAJ spraševal, ali se nam bo kolcalo po dosedanjem predsedniku Pahorju, svoj pogled na predsedniške volitve, zlasti na najbolj iskrenega katoličana med kandidati, pa je TUKAJ podal tudi Ožbej Peterle.

Upamo, da smo vam z objavljenimi vsebinami vsaj malo olajšali odločitev. Gremo volit (če tega že nismo storili minule dni)!

Nalaganje
Nazaj na vrh