Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zaradi groženj Gregor Bezenšek ml. umaknil predsedniško kandidaturo

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 03. 10. 2022 / 10:42
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.10.2022 / 10:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zaradi groženj Gregor Bezenšek ml. umaknil predsedniško kandidaturo
Gregor Bezenšek ml. se je zadnji možni dan umaknil iz predsedniške tekme. FOTO: FB Gregor Bezenšek ml.

Zaradi groženj Gregor Bezenšek ml. umaknil predsedniško kandidaturo

V tekmi za predsedniški stolček po današnjem odstopu od kandidature glasbenika in humanitarca Gregorja Bezenška ml. ostaja še sedem kandidatk in kandidatov.

Potem ko se je minulo sredo iztekel rok za oddajo kandidatur za predsednico oziroma predsednika Slovenije, se z današnjim dnem, 3. oktobrom, izteka obdobje, v katerem so lahko evidentirani kandidatki in kandidati umaknili soglasje h kandidaturi.

Zadnji dan, prvi umik

Zadnji dan je to dejansko storil eden od njih, neodvisni kandidat Gregor Bezenšek ml., v glasbenih krogih znan kot SoulGreg Artist, v humanitarnih pa kot ustanovitelj Društva Viljem Julijan, ki pomaga otrokom z redkimi boleznimi in njihovim družinam.

5690 podpisov podpore

Bezenšek, ki je med vsemi kandidati 13. septembra s 5690 potrjenimi in podpisanimi obrazci podpore volivk in volivcev prvi vložil predlog kandidature, je umik potrdil na današnji izredni novinarski konferenci pred prostori Državne volilne komisije v Ljubljani.

Pritiski, grožnje in sovražna sporočila

Razlog za umik so številni pritiski, grožnje in sovražna sporočila, ki sta jih bila v zadnjem tednu deležna on in njegova družina. Za kaj konkretno je šlo, vodja njegovega štaba dr. Nejc Jelen ni želel pojasniti, dodal je le, da bodo na »zelo neposredne in hude grožnje po potrebi ukrepali prek uradnih inštitucij«.

Meja prekoračena

»V zadnjem tednu sem bil deležen zelo agresivnih (ne)posrednih groženj, zame je bila meja jasno in glasno prekoračena. Doma imam ženo, hčerko in trimesečnega sina in ne morem dovoliti, da bi se sovraštvo kakor koli vmešalo v pore našega družinskega življenja,« je poudaril Bezenšek.

Povezovanje, sodelovanje, spoštovanje

»Moje osnovno življenjsko pravilo je povezovanje, sodelovanje, spoštovanje, močno pa nasprotujem in obsojam sovražni govor in nasilje,« je dodal, zaželel vsem preostalim predsedniškim kandidatom vse dobro in pojasnil, da zaenkrat javno ne bo podprl nobenega od njih.

Neodvisnim kandidatom ni lahko

Na izstop »korektnega in neodvisnega kandidata, ki je marsikoga pozitivno presenetil z izdelanimi stališči in tehtnimi mnenji na soočenjih,« se je že odzvala Nataša Pirc Musar in zapisala: »Neodvisnim kandidatom ni lahko, a jaz se tudi zato borim naprej.«

Ankete mu niso kazale dobro

Javnomnenjske raziskave Gregorju Bezenšku ml. niso kazale najbolje. Nazadnje mu je Ninamedia 1. oktobra namerila 0,4 odstotka, Valicon pa dan pozneje 2,6 odstotka podpore, s čimer je obakrat pristal na zadnjem mestu med kandidati.

Kupi v trgovini

Ne živite od laži
Filozofija in esejistika
34,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh