Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predsedniški kandidati o vlogi kristjanov v slovenski družbi

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 18. 10. 2022 / 12:18
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.10.2022 / 13:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Predsedniški kandidati o vlogi kristjanov v slovenski družbi
Predsednik Borut Pahor je letos ponovno obiskal srečanje mladih v Stični. FOTO: Luka Kostanjevec/Katoliška mladina

Predsedniški kandidati o vlogi kristjanov v slovenski družbi

Čeprav se vsi predsedniški kandidati ne deklarirajo za vernike, pa so si enotni, da je vloga kristjanov v slovenski družbi pomembna in skozi zgodovino tudi neizbrisljiva.

V anketi med kandidatkama in kandidati za predsednika Slovenije, ki smo jo v začetku meseca objavili na Družinini spletni strani, smo potencialne naslednike Boruta Pahorja, ki je vlogo slovenskih kristjanov v družbi potrjeval in poudarjal tudi z udeležbo na prireditvah in s simbolnim podeljevanjem priznanj številnim uglednim katolikom, med drugim povprašali tudi, kakšen je lahko po njihovem prispevek kristjanov v slovenski družbi. Nihče od kandidatov pomembne vloge kristjanov, skozi zgodovino in danes, ne zanika.

Dr. Anže Logar: Izjemnega pomena pri senzibilizaciji družbe za etično in presežno

Da je krščanstvo temeljno zaznamovalo našo istovetnost in bilo bistveno za ohranitev jezika in za nacionalno formacijo, tudi za našo evropskost in odprtost v svet, je prepričan neodvisni kandidat s podporo SDS in SLS dr. Anže Logar. »Skupaj z ostalimi verskimi skupnostmi pa so izjemnega pomena pri senzibilizaciji družbe za etično in presežno. Ne glede na našo versko (ne)pripradnost je občutek za etično, moralno in zlasti za presežno tisto, kar bo lahko zagotovilo prihodnost družbe,« je prepričan dr. Logar.

Preberite anketo med predsedniškimi kandidati v celoti TUKAJ.

Dr. Nataša Pirc Musar: Delati dobro na vseh področjih

Da krščanski nauk uči delati dobro (Ne stori drugemu, kar sam sovražiš. / Kakor hočete, da bi ljudje storili vam, storite vi njim.), se strinja neodvisna kandidatka s podporo Piratov in Stranke mladih dr. Nataša Pirc Musar, ki verjame, da je na svetu več dobrega kot zlega in večina ljudi dobrih. »Kristjani lahko največ naredijo za izboljšanje družbe že s tem, da se držijo tega nauka in delajo dobro – na vseh področjih svojega udejstvovanja in družbenega življenja,« je izpostavila dr. Pirc Musarjeva.

Dr. Milan Brglez: Zgodovina pritrjuje

Zgodovina priča, da je lahko prispevek kristjanov v slovenski družbi velik, zatrjuje kandidati SD in Svobode dr. Milan Brglez in dodaja: »Menim, da lahko vsi državljanke in državljani Slovenije pripomoremo, da bo naša družba boljša, naša država pa ponovno spoštovana.«

Janez Cigler Kralj: Vrednote jasno, spoštljivo in brez strahu izražati v javnosti

Kandidat NSi Janez Cigler Kralj pa poudarja pogum: »Pomembno je, da kristjani v slovenski družbi živimo svoje vrednote ter jih jasno, spoštljivo in brez strahu lahko izražamo v javnosti.«

Preberite tudi: Predsedniški kandidati o posvojitvah v istospolne skupnosti

Dr. Vladimir Prebilič: Prispevek k izgradnji slovenskega naroda

Da je krščanstvo kot del slovenske zgodovine in tradicije prispevalo k izgradnji slovenskega naroda, denimo skozi skrb za razvoj in ohranjanje jezika, prikima kandidat Vesne dr. Vladimir Prebilič, ki meni, da lahko vsak človek širi pozitivne vrednote v družbi: »Želim si več povezovanja in iskanja podobnosti, prej kot razlik. Velik potencial vidim v mladih, ki prek številnih prostovoljnih dejavnosti prispevajo k miru in strpnosti, hkrati ne gre spregledati humanitarnega dela, ki ga opravljajo prostovoljci, denimo v Karitas.«

Sabina Senčar: Krščanske vrednote pomemben gradnik slovenske skupnosti

Tudi kandidatka Resni.ce Sabina Senčar izpostavlja pomembno mesto kristjanov v slovenskem prostoru, »saj imajo največji delež med vsemi verskimi skupnostmi. Sorazmerno so zato njihove vrednote pomemben gradnik slovenske skupnosti,« dodaja Senčarjeva.

Kandidat Levice Miha Kordiš na naša vprašanja ni odgovoril.

Nalaganje
Nazaj na vrh