Zapri
Iskanje

Vladimir Prebilič: Predsedniški funkciji je treba dodati vsebino [VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 07. 07. 2022 / 14:40
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.07.2022 / 14:48
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Vladimir Prebilič: Predsedniški funkciji je treba dodati vsebino [VIDEO]

Vladimir Prebilič: Predsedniški funkciji je treba dodati vsebino [VIDEO]
Vladimir Prebilič meni, da mora biti predsednik države nestrankarski. FOTO: Zajem zaslona/Youtube
V predsedniško tekmo se s podporo neodvisnih županov in podpisi volivcev podaja tudi kočevski župan Vladimir Prebilič, ki je na predstavitveni novinarski konferenci v Medvodah povedal, da za njegovo kandidaturo stoji 45 županov.

Prebilič, od leta 2010 župan Kočevja, meni, da je treba predsedniško funkcijo »popolnoma spremeniti in ji dodati pomembno vsebino«. Po njegovem mnenju je danes funkcija predsednika degradirana na protokolarno raven. »Menim, da to ni prav,« je dodal.

Bolj proaktivna drža

Funkcija, ki je neposredno izvoljena in s tem uživa najvišjo stopnjo legitimnosti, mora po njegovih besedah sooblikovati politično življenje v državi in biti aktivna na vsaj treh področjih. To so zunanja politika, varnostna politika in tretjič, tako Prebilič: »Predsednik mora imeti v domačem okolju bolj proaktivno držo. Ne nazadnje lahko tudi skladno z zakonom izreden sklic državnega zbora, če tako oceni. Do danes se to še ni zgodilo.«

Slovenija pred ogromnimi izzivi

»Naša država, ki je pred ogromnimi izzivi in neizbežnimi reformam, potrebuje nekoga, ki bi pomagal usmerjati vlado in jo spodbujati ter da bi s skupnimi očmi sprejemali odločitve, ki bodo za mlade, ki prihajajo za nami, še kako pomembne.« Ob tem je dodal, da je nestrankarski namen njegove kandidature prepoznaven: »Če hoče predsednik izvajati funkcijo, kot sem si jo zamislil, mora biti nestrankarski. Na ta način lahko neodvisno od strank in vlade sprejema odločitve in stališča, ki morda ne bodo vsem všeč, so pa nujne in jih je treba deliti z ljudmi v naši državi.«

Kandidatura od spodaj navzgor

Kot pravi, je njegova kandidatura drugačna od vseh drugih. »Gre za kandidaturo od spodaj navzgor. Župani in županje se ne moremo skrivati v svojih kabinetih. Z ljudmi delamo vsak dan in ravno to je treba vrniti nazaj v politično življenje ali povedano drugače, predsednika vrniti ljudem, državljankam in državljanom Slovenije.«Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh