Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako bodo potekale predsedniške volitve – od predčasnega glasovanja do nedelje zvečer

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 17. 10. 2022 / 13:27
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 17.10.2022 / 13:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako bodo potekale predsedniške volitve – od predčasnega glasovanja do nedelje zvečer
FOTO: Tatjana Splichal

Kako bodo potekale predsedniške volitve – od predčasnega glasovanja do nedelje zvečer

Volilna opravila pred nedeljskim prvim krogom predsedniških volitev potekajo gladko in brez posebnosti, sta na današnji novinarski konferenci Državne volilne komisije (DVK) potrdila njen predsednik Peter Golob in direktor Službe DVK Dušan Vučko.

V volilne imenike je za tokratne volitve, po podatkih notranjega ministrstva, vpisanih 1.694,429 volivk in volivcev, od tega 1.587.322 s stalnim prebivališčem v Sloveniji in 107.107 izseljencev s stalnim prebivališčem v tujini. Volitve bodo potekale na skupno 3183 voliščih, od tega jih je 2999 rednih, 96 volišč za predčasno glasovanje in 88 volišč za glasovanje volivcev izven okraja (omnia). Volišča bodo vzpostavljena tudi na 30 diplomatsko-konzularnih predstavništvih v 26 državah, vključno z Moskvo. V volilnih odborih je približno 19.100 ljudi. DVK priporoča po 6 članov na vsakem volišču, na nekaterih voliščih, denimo v Celju, pa bo 10 članov volilnega odbora.


Proticovidni ukrepi na voliščih

Na zadnji seji je DVK sprejela tudi navodila glede zaščite pred covidom: veljajo splošni ukrepi in priporočila NIJZ. »Odgovornost je na volivcih. Maske niso nujne razen v objektih z volišči v domovih starejših občanov ali tam, kjer se opravlja zdravniška dejavnost in inštitucionalno varstvo, tam so maske nujne. Volivce pozivamo, naj zaščitijo sebe in člane volilnih odborov, ki pa seveda ne smejo odvzeti volilne pravice posamezniku, ki si na teh voliščih ne bi nadel zaščitne maske. Posebna pravila pa veljajo za volilne odbore, ki izvajajo glasovanje na domu. Tam je treba upoštevati z NIJZ usklajene posebne ukrepe,« je pojasnil Dušan Vučko.

Predčasno glasovanje in glasovanje na domu

Glede glasovanja na domu sicer velja pravilo, da mora volivec, ki se zaradi bolezni ne more udeležiti glasovanja, priložiti ustrezno potrdilo oziroma dokazilo o bolezni. Za predčasno glasovanje potrebuje volivec le osebni dokument in, priporočljivo, obvestilo, kajti v volilnem imeniku so zaporedne številke, kar zelo olajša iskanje po volilnih okrajih. Vsak predčasni glasovalec dobi označbo in seveda v nedeljo ne more glasovati, s tem je preprečeno dvojno glasovanje. Iz udeležbe na predčasnem glasovanju ni možno sklepati, kakšna bo volilna udeležba v nedeljo – to resno pokaže šele prvi podatek za nedeljo ob 11. uri. Izid na volišču za predčasno glasovanje se, kot pri rednih voliščih, ugotavlja šele po 19. uri.

Udeležba na predsedniških volitvah je bila v preteklosti, v primerjavi z drugimi, manjša: leta 2017 je bila v prvem krogu dobrih 44-odstotna, v drugem pa okrog 42-odstotna.

Od kdaj do kdaj predčasno glasovanje?

Kot je poudaril Peter Golob, se jutri, v torek, 18. oktobra, začenja predčasno glasovanje, ki bo potekalo do četrtka, volišča pa bodo odprta med 7. in 19. uro. Danes se izteče rok za nepričakovano priprte, ki jim je bila odvzeta prostost, za napotene v bolnišnice in socialno-varstvene zavode in za tiste, ki so prejeli odločbo o invalidnosti, za glasovanje po pošti. Za glasovanje na voliščih omnia (volivci s stalnim prebivališčem v tujini, ki bodo na dan glasovanja v Sloveniji in bi želeli tu oddati glas, in tisti, ki bodo na dan glasovanja izven svojega volilnega okraja), se rok izteče 19. oktobra ob 24. uri, enak rok velja tudi za tiste, ki so zboleli in želijo glasovati na domu.

Vlog bistveno manj kot pred aprilskimi volitvami

Že v prvi polovici septembra so volilno gradivo posredovali upravičencem s stalnim prebivališčem v tujini, izseljencem. Iztekel se je rok, do katerega so morali oddati vloge volivci s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki bodo na dan volitev začasno v tujini in bi radi glasovali bodisi po pošti bodisi na diplomatsko-konzularnih predstavništvih (DKP). »Teh vlog je tokrat bistveno manj kot na volitvah v državni zbor, saj smo za glasovanje po pošti iz tujine prejeli 589 vlog volivcev s stalnim prebivališčem v Sloveniji in za glasovanje na DKP 497 vlog zdomcev. Na volitvah v DZ je vlogo za glasovanje po pošti iz tujine koristilo 2467 volivcev in za glasovanje na DKP 997 zdomcev,« je pojasnil Golob.

Direktor Službe DVK Dušan Vučko in predsednik Državne volilne komisije Peter Golob. FOTO: zajem zaslona/STA

Pa Ljubljanski maraton?

Golob, ki se je še zahvalil vsem članicam in članom volilnih komisij in odborov, ki nosijo največje breme in odgovornost v volilnem procesu, se je dotaknil še Ljubljanskega maratona, ki bo potekal istočasno s prvim krogom predsedniških volitev, in opozoril, da so bile opravljene vse aktivnosti, tako Službe DVK kot prirediteljev in MO Ljubljana, da se bo vsem volivcem omogočilo čim bolj nemoten dostop do volišč. Vučko je dodal, da so identificirali približno 150 volišč na območju Ljubljane, ki jih to vprašanje zadeva, nekatere zelo malo, druge bolj, in dodal, da do 8.45 po zagotovilih organizatorja ne bo zapor cest, ravno tako ne več po 15. uri, ko bo maraton končan. Na območju Ljubljane bo, kot je zdaj že navada, predčasno glasovanje in volišče omnia na Gospodarskem razstavišču.

Stroški in rezultati volitev

Vučko predvideva, da bodo volitve za prvi krog stale 5,3 milijona € in za morebitni drugi krog 3,2 milijona €; samo obveščanje volivcev, kdaj bo glasovanje in kje imajo volišče, DVK stane okrog 1,8 milijona €. Na volilno nedeljo bo DVK prve podatke o udeležbi (do 11. ure) predstavila med 12. uro in 12.30, o udeležbi do 16. ure pa po 17. uri. Izidi volitev bodo, kot že na parlamentarnih volitvah, prikazani do ravni volišča, kar bistveno prispeva k transparentnosti volitev. Na volitvah leta 2017 so zadnjo osvežitev javno objavljenih rezultatov naredili že ob 22.15, medtem ko je bilo ob 20.30 preštetih 78 % glasovnic in se odtlej izid ni več bistveno spremenil. Vučko zato napoveduje, da bo v nedeljo ob 21. uri slika že zelo jasna.

Nalaganje
Nazaj na vrh