Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Katero številko boste obkrožili na glasovnici?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 04. 10. 2022 / 19:41
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 04.10.2022 / 19:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Katero številko boste obkrožili na glasovnici?
Vrstni red kandidatov na glasovnici običajno ne vpliva na odločitev volivcev. FOTO: Tatjana Splichal

Katero številko boste obkrožili na glasovnici?

Državna volilna komisija (DVK) je danes v hotelu InterContinental v Ljubljani izžrebala vrstni red kandidatur za predsednico oziroma predsednika Slovenije.

S tem je DVK določila vrstni red sedmih kandidatk in kandidatov (osmi, Gregor Bezenšek ml., je zadnji možni dan umaknil kandidaturo) na seznamu kandidatur in s tem tudi vrstni red na glasovnicah v nedeljo, 23. oktobra 2022, ko bo potekal prvi krog predsedniških volitev (morebitni drugi bo tri tedne pozneje). Zanimivo: izžreban vrstni red je skoraj – z le eno razliko – identičen abecednemu vrstnemu red priimkov kandidatk in kandidatov.


VRSTNI RED NA GLASOVNICI:

1. dr. Milan Brglez

2. dr. Anže Logar

3. Janez Cigler Kralj

4. Miha Kordiš

5. dr. Nataša Pirc Musar

6. dr. Vladimir Prebilič

7. Sabina Senčar


Da vrstni red kandidatov na glasovnici ne vpliva na izbiro volivk in volivcev, dokazuje praksa minulih predsedniških volitev, saj je dvakrat zmagal kandidat z začetka seznama (dr. Janez Drnovšek leta 2002 in Borut Pahor leta 2012 sta bila pod zaporedno številko 1), dvakrat kandidat z začelja (Milan Kučan leta 1992 in Borut Pahor leta 2017 pod zaporedno številko 7), dvakrat pa kandidat s sredine seznama (Milan Kučan leta 1997 in dr. Danilo Türk leta 2007 pod zaporedno številko 4).

Kako kaže javno mnenje?

Po zadnji javnomnenjski raziskavi Valicona lahko na drugi krog predsedniških volitev upajo dr. Anže Logar (21,5 % glasov), dr. Nataša Pirc Musar (19,7 %) in dr. Milan Brglez (12,1 %), sledijo pa: Sabina Senčar (4,2 %), Janez Cigler Kralj (3,8 %), Miha Kordiš (3,7 %) in dr. Vladimir Prebilič (3,4 %). Podporo so še merili tudi Gregorju Bezenšku ml. (2,6 %), ki pa je medtem zaradi groženj in pritiskov iz tekme že izstopil.

Nalaganje
Nazaj na vrh